Tunus'ta Türk akademisyenlerden resim sergisi

TAKİP ET

Türk akademisyenlerin Monastir kentindeki "Marina'da İlkbahar Festivali" kapsamında açılan sergisinde 68 eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu

Tunus'ta Türk akademisyenler Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay ve Prof. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı "Marina'da İlkbahar Festivali" kapsamında resim sergisi açtı.

Başkent Tunus'un 150 kilometre güneyinde yer alan Monastir kentinde düzenlenen resim sergisinin açılışına Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay ve Bülent Ecevit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi okutmanlarından Prof. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı'nın yanı sıra Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Tunuslu yetkililer ve sanatseverler katıldı.

Marina'da İlkbahar Festivali kapsamında düzenlenen serginin açılış töreninin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Büyükelçi Demircan, "Kültürel diyaloglar bütün ilişkilerin esasını oluşturuyor. Kültür, şehirlere ait bir duygu. Yemesiyle, içmesiyle, müziğiyle ve oturup kalmasıyla toplumu şekillendiriyor. Toplumlar ise şehirler aracılığıyla ilişki kuruyorlar. Bu şehirlerden biri olan Akdeniz'e bakan kendine ait derin kültürel bir hayata sahip Monastir şehri, aynı zamanda güzel tabiatıyla ön plana çıkıyor. Akdeniz'e kıyısı olan şehirlerin birbirine olan yakınlığı malum, biz kuzeydeyiz onlar güneyde ama kalbimiz birbirine çok yakın." dedi.

Birçok ülkeden sanatçının katıldığı Marina'da İlkbahar Festivali etkinliğinin, ortak duyguları ortaya çıkardığını vurgulayan Demircan, "ülkeler ve toplumlar arasında yakınlaşmayı tesis edecek" etkinliğe katkı sağlayan Türk akademisyenlere ve diğer katılımcılara teşekkür ettiğini söyledi.

- Sergide 68 eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu

Tunus'ta daha önce iki sanat sergisi daha açtığını belirten Prof. Dr. Dağlı ise Tunus mimarisinden ve çini süslemelerinden çok etkilendiğini, kendisini Tunus kültürüne yakın hissettiğini ve bu anlamda Tunus'a hayran olduğunu dile getirdi.

Yurt dışında toplam 27 sergi düzenlediğini aktaran Dağlı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sanatsal faaliyetleri yapmaktaki amacımız; hem ülkemizin kültürel değerlerini yurt dışında duyurmak, hem de sanatsal faaliyetler ile ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmaktır. Sergideki eserlerimiz sulu boya çalışması. Genellikle, Anadolu'dan göl ve nehir manzaralı karton üzerine yaptığım çalışmalar. Sergideki 30 eserimde Anadolu'nun renklerini göstermeye gayret ettik."

- "Sergideki eserlerim Hazreti Mevlana'nın felsefesini ve tasavvuf kültürünü anlatıyor"

Tunus'a ilk defa geldiğini ve yurt dışındaki 9'uncu sergisini düzenlediğini belirten Prof. Dr. Atalay ise, bu sergi ile Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 750. yılının anıldığı 2023'te düzenlediği çevrim içi sergideki eserleri fiziksel sergiye dönüştürme fırsatı yakaladığını söyledi.

Sanal ortamda 350 eserinin sergilediğini belirten Atalay, "Sanal ortamdaki eserlerimden 30’unu 6-7 aylık çalışmanın ardından bu sergi için hazırladım. Sergideki eserlerim Hazreti Mevlana’nın felsefesi ve tasavvuf kültürünü anlatıyor. Aynı zamanda Hazreti Mevlana’nın dünyaya vermek istediği sevgiyi, barışı ve herkesi kendi toplumunda barış içerisinde yaşamasını çağıran bir iklimi barındırıyor. Sergide, Hazreti Mevlana’nın felsefesi içinde dans ritüeli ve sema ritüeli çok önemli bir ortak özellik, bu özelliğe bağlı olarak sema gösterisini tanımlayan ve onun felsefi duruşunu sevgi bağlamında ele alan 38 çalışmam yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Birçok ülkeden sanatçının sergisine ve sanatsal çalıştayına ev sahipliği yapacak Marina'da İlkbahar Festivali, 21 Nisan'a kadar devam edecek.

Monastir Tunus