Tunus'ta Ulusal Gazeteciler Sendikası'ndan Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'na tepki

TAKİP ET

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası: - "Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, medyanın çalışmalarını kendi başına düzenlemeye ve gazetecilik görevini yerine getiren habercilere yönelik kısıtlama girişimlerine devam ediyor"

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nu (ISIE) “gazetecilere yönelik kısıtlama” yapmakla suçladı.

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, ISIE’nin basın mensuplarına yönelik tutumuna ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

ISIE’nin medya kuruluşlarına ve medya mensuplarına yönelik tutumuna tepki gösterilen açıklamada, “ISIE, medyanın çalışmalarını kendi başına düzenlemeye ve gazetecilik görevini yerine getiren habercilere yönelik kısıtlama girişimlerine devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

ISIE’nin seçim kampanyalarını izleme bahanesiyle birçok habere müdahale ettiği kaydedilen açıklamada, sendikanın gazetecilerin bağımsızlığının engellenmesi ile çalışmalarını etkilemeye yönelik girişimleri ve gazetecilik görevini yapan basın mensuplarına yönelik kısıtlamaları kınadığı vurgulandı.

- Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’ndan “seçim kampanyasını ihlal” açıklaması

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, 25 Kasım’da başlayan seçim kampanyası sürecinde bir dizi medya kurumunda yayımlanan haberlerde “seçim kampanyasının ihlal” edildiği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Öte yandan, Bağımsız Görsel ve İşitsel İletişim Yüksek Kurulu (HAICA), "yetkilerine kısıtlama getirdiği" gerekçesiyle Bağımsız Seçim Kurulu (ISIE) aleyhine 8 Aralık’ta dava açmıştı.

HAICA Başkanı Nur Lecmi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "HAICA medyada yürütülen seçim kampanyalarını denetimde tek yetkili anayasal organdır. ISIE ise kendi yetkisini aşarak bizim yetkilerimize kısıtlama getirdi. Dolayısıyla Tunus İdari Mahkemesi'nde ISIE aleyhine açtığımız dava ile yetkilerimizin iade edilmesini talep ettik." ifadelerini kullanmıştı.

- Tunus'ta siyasi kriz ve yeni siyasi takvim süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclis'in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "Siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclis'in kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti.

Tunuslu seçmen, 17 Aralık’ta erken parlamento seçimleri için sandık başına gidecek.

Tunus Tunus'ta erken genel seçimler