Tunus'taki parlamento seçimlerinde sadece 21 aday ilk turda milletvekili seçilebildi

TAKİP ET

161 sandalyeli Mecliste kalan vekillerin belirlenmesi için 133 bölgede en çok oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçime gidilecek

Tunus'ta 161 sandalyeli Meclisin belirlenmesi için yapılan erken genel seçimlerde sadece 21 aday ilk turda milletvekili seçilmeyi başarırken, kalan vekillerin belirlenmesi için 133 bölgede ikinci tur seçime gidileceği bildirildi.

Mutlak çoğunluk esasına dayalı yeni seçim sistemine göre, adayların ilk turda milletvekili seçilebilmesi için yarıştıkları bölgede oyların yarıdan bir fazlasını alması gerekiyor.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Sözcüsü Muhammed et-Telili, Tunus resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, 17 Aralık'ta gerçekleştirilen erken genel seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Telili, "Seçim sonuçlarının ilk verilerine göre 21 aday seçime katıldıkları bölgedeki oyların yüzde 50'sinin üzerinde oy aldıkları için milletvekilliğini kazandı. 133 seçim bölgesinde ise hiçbir aday yeterli oyu alamadığı için bu bölgelerde ikinci tur seçimler düzenlenecek." ifadelerini kullandı.

161 sandalyeli Meclise gönderilecek milletvekillerinin belirlenmesi için 161 seçim bölgesine ayrılan ülkede 7 bölgeden aday çıkmadığını hatırlatan Telili, ikinci tur seçimlerin aday çıkan 133 bölgede yapılacağını kaydetti.

Erken genel seçimlerin nihai sonuçlarının ise 19 Ocak'ta açıklanması bekleniyor.

- Tunus’ta iki turlu seçim sistemi

Tunus'ta 15 Eylül'de Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından duyurulan yeni seçim yasasına göre Mecliste daha önce 217 olan sandalye sayısı 10'u diasporada olmak üzere 161'e indirilmişti.

Seçim yasasının değişmesiyle siyasi partilerin hazırladığı listeler yerine "şahsi başvuru" yönteminin uygulandığı 2022 seçimlerinde adaylara seçime katılacakları bölgede ikamet eden 400 kişiden imza toplama mecburiyeti getirildi.

İki turlu seçim sisteminin benimsendiği yeni yasaya göre, adayların ilk turda milletvekili seçilebilmesi için oyların yarıdan bir fazlasını alması gerekiyor.

Bu oy oranı sağlanamazsa nihai sonuçların açıklanmasının ardından en yüksek oyu alan iki adayın katılacağı ikinci tur seçimleri yapılıyor.

- Seçimlere katılım yüzde 10'un altında kaldı

Tunus'ta 161 sandalyeli Meclisin yeni üyelerinin belirlenmesi için 17 Aralık'ta yapılan erken genel seçimlere katılım yüzde 10'un altında kaldı.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, yaklaşık 9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılımın yüzde 8,8 civarında olduğunu duyurdu.

Tunus Tunus 2022 erken genel seçimleri