Tunus, ülkedeki büyükelçilerden "iç işlerine karışılmamasını" talep etti

TAKİP ET

Tunus Dışişleri Bakanlığı, "diplomatik misyonlarla görüşmeler yaptıkları belirlenen bazı kişilere yönelik kovuşturma açıldığı" yönündeki haberler ve muhalif siyasetçilerin yönetimi eleştiren açıklamaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı

Tunus Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki büyükelçiliklere "Tunus yasalarına saygı gösterilmesi ve iç işlerine karışılmaması" çağrısında bulundu.

Tunus medyasına yansıyan "diplomatik misyonlarla görüşmeler yaptıkları belirlenen bazı kişilere yönelik kovuşturma açıldığı" yönündeki haberler ve muhalif siyasetçilerin yönetimi eleştiren açıklamaları üzerine Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, büyükelçilerin, bulundukları ülkenin yasalarına saygı göstermeleri ve iç işlerine karışmamalarını öngören "Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi"ne uymaları gerektiği ifade edildi.

Tunus İrade Hareketi Genel Sekreteri ve muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi Üyesi Limya el-Hamiri, 27 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında, son günlerde "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" iddiasıyla gözaltına alınan kişilere "büyük devletlerin eski ve mevcut büyükelçileriyle casusluk ilişkisi bulunduğu" yönünde suçlamalar yöneltildiğini belirterek bu duruma tepki göstermişti.

İddia edilen "casusluk" suçuna karşı Tunus devletinin neden herhangi bir karar almadığını ve büyükelçilere tepki göstermediğini sorgulayan Hamiri, "Madem diplomatların işlerini yapmadıkları ve casusluk faaliyetinde bulundukları tespit edildi neden bu kişiler sınır dışı edilmedi? Olay iddia edilenin ötesinde tam bir uydurmacadır." ifadelerini kullanmıştı.

- Tunus’ta birçok siyasi, gazeteci ve STK temsilcisi gözaltına alındı

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş adamlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilere yönelik gözaltıların "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar" nedeniyle gerçekleştirildiğini söylemişti.

büyükelçi gözaltı Tunus