Tunuslu genç kız, ürettiği arı zehriyle bazı hastalıkların tedavisine destek oluyor

TAKİP ET

Tunuslu genç arıcı Hale Bubekir: - "2017 yılından bu yana başladığım arıcılıkla bal üretimi yapıyordum. Daha sonra arı zehrinin başta romatizma ve alerji olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığını öğrendim. Bunun üzerine hastalıkların tedavisinde ve ilaç sanayisinde kullanılan arı zehrinin çıkarılması için kendi imkanlarımla yaptığım aleti kullanmaya başladım"

MEHMET AKİF TURAN - Tunus’ta arıcılık yapan 26 yaşındaki Hale Bubekir, arı zehrinden elde edilen ilaçla alerji ve romatizma gibi hastalıkların tedavisine destek olduğunu ifade ediyor.

Bubekir, 2017 yılında arıcılık eğitimi aldıktan sonra bal üretimi işine başladı. Arı zehrinin bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığını öğrenen Tunuslu genç kız, bal üretiminin yanı sıra kendi imkanlarıyla yaptığı aletle arı zehri sağımını gerçekleştirdi.

Arıcılık alanındaki eğitimlerine de aksatmadan devam eden Bubekir, AA muhabirine arıcılığa ve arı zehri üretimine nasıl başladığını anlattı.

Arıcılığa başladığında sadece bal üretmeyi düşündüğünü söyleyen Bubekir, "2017 yılından bu yana başladığım arıcılıkla bal üretimi yapıyordum. Daha sonra arı zehrinin başta romatizma ve alerji olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığını öğrendim. Bunun üzerine hastalıkların tedavisinde ve ilaç sanayisinde kullanılan arı zehrinin çıkarılması için kendi imkanlarımla yaptığım aleti kullanmaya başladım." dedi.

- "Arıdan elde edilen zehir tedavi amaçlı kullanılıyor"

Bubekir, arı zehrinin özellikle Mısır ve Yemen’de hastalık tedavilerinde yoğun şekilde kullanıldığını ifade etti.

Bu yöntemin tarihinin çok eski çağlara dayandığını dile getiren Tunuslu Bubekir, günümüzde çeşitli yöntemlerle arı zehrinin çıkarıldığını kaydetti.

Sağılmış arı zehrinin daha sonra kullanılmak üzere toplanıp farklı işlemlerden geçirilmek suretiyle ya da doğal şekliyle kullanılabildiğini aktaran Bubekir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018 yılında birkaç arının beni sokmasıyla yüzümde ve vücudumda şiddetli kaşınmayla beraber derin kızarıklıklar oluştu. Hastanedeki muayenemin ardından arı zehrine alerjimin olduğunu öğrendim. Bu olaydan sonra arı zehrini araştırmaya başladım.

2019 yılında babamın bazı arıcılık yapan dostlarının yardımıyla Nabel kentinde arı zehrine ilişkin düzenlenen bir konferansa katıldım. Orada arı zehrini tedavi amaçlı kullanan uzmanlarla tanıştım. Daha sonra onların da desteğiyle kendimi bu alanda geliştirmeye başladım.”

- Kendi imkanlarıyla arı zehri çıkarma aleti üretti

Arının iğnesini batırıp zehrini akıttıktan sonra öldüğünü bu yüzden eskiden kullanılan bu yöntem yerine arı zehrini elde etmek için kendi imkanlarıyla ürettiği aleti kullandığını aktaran Bubekir, "Geliştirdiğim aleti sterilize ettikten sonra kovana koyuyorum. İnce tellerin olduğu aletin haznesine giren arılar küçük dozlarda elektrik şokuna maruz kalıyor. Arılar zarar görmeden zehirlerini aletin alt kısmında bulunan cam bölmeye doğru bırakıyor." diye konuştu.

Geliştirdiği aletin patentini almak istediğini de belirten Bubekir, yetkili mercilere aletin bir örneğini ve patent işlemleri için gerekli evrakları ulaştırdığını aktardı.

- Arı zehri modern ve alternatif tıpta kullanılıyor

Bubekir arı zehrinin uzman doktorların kontrolünde modern tıpta da kullanıldığını ifade ederek "Arı zehrinin hamilelerde, alerjisi olanlar ve tansiyon hastalarında uzman doktor kontrolünde ve dikkatli uygulanması gerekiyor. Bu yüzden deneyimi ve sertifikası olmayan kişiler bu tedavi yöntemini kullanmamalı." uyarısında bulundu.

Tunus genelinde arıcılığın yaygın bir iş olduğunu belirten Bubekir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tunusta arıcılık eğitimi çok maliyetli. Devlet desteği olmadan bu eğitimleri karşılamak zor. Gençlerin arıcılığa teşvik edilmeleri ve desteklenmeleri için yeni projeler gerekli.

Ben de öğrendiklerimi aktarmak için çalışmalarımı sürdürüyorum. Arıcılığa başladığımda birçok zorlukla karşılaşmama rağmen yılmadan devam ettim. Bundan iki yıl önce tüm arılarımı kaybetmeme rağmen çalışarak kendi arı kovanlarımı tekrar doldurdum."

Arı zehriyle tedavi Tunus