Tunuslu gençler ramazanda her gün yüzlerce ihtiyaç sahibine iftar yemeği ulaştırdı

TAKİP ET

Tunuslu genç Muhammed Salih es-Sevasi: - "Aramızda para topluyoruz, yemek verenler de var, arkadaşlarımızın ebeveynleri ya da farklı yerlerden tanıdıklarımızdan akrabalarımızdan topladığımız yardımlar ile iftar yemeklerini hazırlıyoruz" - "İlk organizasyonu yaptığımızda 50 kişilik iftar hazırlamıştık. Bu ramazan günlük iftar ulaştırdığımız kişi sayısı 650'ye ulaştı"

MEHMET AKİF TURAN/ADİL SABİTİ - Tunus’ta hayırsever gençlerden oluşan girişim, ramazan boyunca her gün ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek taşıdı.

Tunuslu bir hayırseverin ramazan süresince gençlerin kullanımına sunduğu Manar semtindeki evinde bir araya gelen gençlerin hazırladığı yemekler, iftar saatinden önce gönüllüler tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Girişime öncülük eden Tunuslu genç Muhammed Salih es-Sevasi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dernek ya da vakıf çatısı atında toplanmayı tercih etmediklerini, tamamen bireysel bir girişim olduklarını belirtti.

Sevasi, "Üniversiteden arkadaşlarım, onların arkadaşları, tanıdığımız kim varsa bu girişimde yer alıyor. 2021’de Kovid-19 yasaklarının ikinci dalgasında kurduğumuz girişim bu ramazan üçüncü yılını doldurdu." dedi.

- Girişimde yer alanların çoğu genç

Yaklaşık 120 civarında hayırseverin girişime destek verdiğini dile getiren Sevasi, “Girişimde yer alanların çoğunluğu genç. İlk organizasyonu yaptığımızda 50 kişilik iftar hazırlamıştık. Bu ramazan günlük iftar ulaştırdığımız kişi sayısı 650’ye ulaştı. Başlarda, ihtiyaç sahiplerine ramazan kumanyası sağlıyorduk, fakat daha sonra bazı ailelerin mutfaklarının dahi olmadığını fark ettik. Bunun üzerine yemekleri kendimiz hazırlayıp dağıtmaya başladık." ifadelerini kullandı.

İftar yemeklerinin hazırlanmasında pek çok kişinin katkısı olduğunu aktaran Sevasi, şunları söyledi:

"Aramızda para topluyoruz, yemek verenler de var, arkadaşlarımızın ebeveynleri ya da farklı yerlerden tanıdıklarımızdan akrabalarımızdan topladığımız yardımlar ile iftar yemeklerini hazırlıyoruz. Herkes imkanına göre katkıda bulunuyor. Katkı sağlamak isteyen fakat maddi imkanı olmayanlara da ihtiyacımız var, onlar da gelip iftar yemeklerini hazırlamamıza ve onları dağıtmamıza yardımcı oluyorlar."

- İhtiyaç sahibi herkes faydalanıyor

Sevasi, evsiz, yolda kalmış, hastanede yatan, her kesimden ihtiyaç sahibine ulaşmaya çalıştıklarını vurguladı.

Tunuslu genç, "İftar vereceğimiz aileleri genelde komşularının bize haber vermeleri üzerine tespit ediyoruz. Aylık ev masraflarını karşılayamayan aileler, çevre hastanelerde yatan ve kimsesi olmayan hastalar, acil servislerindeki hastalar da iftar ulaştırmaya gayret ettiğimiz insanlar arasında." dedi.

Sevasi, sundukları iftar hizmetinden öğrencilerin ve semtlerinde yaşayan düzensiz göçmenlerin de yararlandığını aktardı.

- "Bireysel hayırseverlik girişimleri yayılmalı"

İftar hazırlıklarına destek veren gönüllülerden Manar Üniversitesi öğrencisi Meysun Karba, iki yıldır girişimde yer aldığını ve bunun için kendini çok şanslı hissettiğini söyledi.

Girişimi kendi aralarında Lemmat Şakkan el-Fitr (İftar Topluluğu) olarak isimlendirdiklerini belirten Karba, "İhtiyaç sahiplerine destek olduğumuzu ve onlara hizmet ettiğimizi bilmek bizi çok mutlu ediyor. Bu insanın kendisini iyi hissetmesi için yapılan çok güzel bir çalışma. Yemek dağıtırken sokaktaki evsizlerin nasıl yaşadığını ve sunduğumuz yemeklere nasıl sevindikleri gördükçe gözlerimiz yaşarıyor." ifadelerini kullandı.

Bu tür girişimlerin artması gerektiğini kaydeden Karba, "Girişimdeki hizmetlerin değerini anladıkça, ülkenin farklı yerlerinde de bu tür bireysel hayırseverlik girişimlerinin yayılması gerektiğini düşündük. Bu yüzden bize yardım etmek için iletişime geçenlere kendi bölgelerinde kendi girişimlerini oluşturmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.


Tunus Tunuslu gençlerden iftar hizmeti