Tunuslu öğrenciler ülke genelinde İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti

TAKİP ET

Tunus genelinde binlerce üniversite ve lise öğrencisi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği...

Tunus genelinde binlerce üniversite ve lise öğrencisi, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği aralıksız saldırıları protesto etti.

Başta başkent Tunus olmak üzere, Sfakes, Tatavin, Beca, Gabes, Medenin, Zerzis ve Bengarden kentlerinde düzenlenen eylemlere binlerce öğrenci ve kent sakinleri katıldı.

Filistin ve Tunus bayraklarıyla başkentin merkezinde yer alan Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan öğrenciler, "Neredesiniz Arap ülkelerinin liderleri", "Filistin onurumuzdur" ve ""Filistin bir gün değil her gün kalbimizde" şeklinde sloganlar attı.

Habib Burgiba Caddesi'ndeki Fransa'nın Tunus Büyükelçiliği önünde alınan yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösteride, eylemciler, attıkları “ABD ve Fransa Siyonistlerle beraber” sloganlarıyla da Fransa’ya tepki gösterdi.

İsrail’in dün Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalamasının ardından gece sokaklara dökülen binlerce Tunuslu, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmişti.

Fransa'nın Tunus Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, "Amerika ve Fransa Siyonist saldırının ortakları”, "Katil Macron" sloganları atmış ve Fransa'nın Tunus Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesi çağrısı yapılmıştı.

Tunus'ta, Filistin-İsrail çatışmalarının başlamasının ardından şu ana kadar Filistin'e destek amacıyla siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine birçok gösteri yapıldı.

Gösterilerde, İsrail ile normalleşmenin suç sayılması için kanun çıkarılması çağrısında bulunuldu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin 7 Ekim’de yaptığı açıklamada "Tunus, işgal altındaki Filistin halkıyla tam ve koşulsuz dayanışma içinde olmaya devam edecek. Filistin halkı, işgal altındaki topraklarını tekrar alma hakkına sahiptir." demişti.

- İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker 1405 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin kişinin öldüğünü, 12 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 62 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda 8 Hizbullah, 2 İslami Cihat üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Son olarak, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda en az 500 kişi hayatını kaybetmişti.


Filistin Tunus Tunus'ta Filistin'e destek gösterisi