Türk girişimciden gıdaların raf ömrü sorununa doğal çözüm

TAKİP ET

Elif Güngör Reis'in kurucu ortağı olduğu Arkim şirketi, perakende sektörünün en büyük sorunlardan biri olan gıdaların raf ömrü problemini çözen doğal gıda koruyucuları üretiyor Şirket, girişimi ile kimyasal koruyucuların yerine doğal alternatif getirerek sektöre daha sağlıklı ürünler üretme imkanı sunuyor Arkim Kurucu Ortağı Elif Güngör Reis: "5 yıl içinde ortalama 36 milyon kilogram gıdayı israftan kurtardık" "Tüketicilerimiz için kısa bir süre içerisinde, bağışıklık sistemini destekleyen doğal gıda takviyelerini de hem ülkemizde hem de globalde piyasaya süreceğiz"

ABDULKADİR GÜNYOL - Gıda firmalarının üretim ve satış sonrası süreçte yaşadığı raf ömrü sorununa doğal bir çözüm geliştiren Arkim Kimyevi Maddeler'in kurucu ortağı Elif Güngör Reis, Bu sayede üreticiler uluslararası standartlara uygun temiz etiketli ürünler üretebiliyor ve istediği raf ömrünü doğal yollarla sağlayabiliyor. 5 yıl içinde ortalama 36 milyon kilogram gıdayı israftan kurtardık. dedi.

Perakende sektöründe en büyük sorunlardan biri gıdaların raf ömrü sorunu olarak öne çıkıyor. Bu sorunu çözmek için kullanılan birçok gıda koruyucu ürün sağlık anlamında endişelere sebep olurken, insan sağlığına zarar vermeyecek alternatif gıda koruyucuları üzerine de çalışmalar sürüyor. Elif Güngör Reis'in kurucu ortağı olduğu Arkim şirketi de gıdaların raf ömrünü uzatan doğal gıda koruyucuları üreterek sektöre katkı sağlıyor.

Reis, Arkim Kimyevi Maddeler'in kuruluşu, çalışmaları ve hedefleriyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında, Yumurta Kabuğundan Doğal Antibakteriyel Elde Edilmesi Projesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği almaya hak kazandığını ve şirketin bu destekle kurulduğunu söyledi. Reis, Arkim, mevcutta gıda üreticileri tarafından kullanılan potasyum sorbat, sodyum benzoat ve natamisin gibi kimyasal koruyuculara alternatif doğal gıda koruyucusu olan 'ArCa Doğal Antibakteriyel'in patent sahibi ve üreticisidir. diye konuştu.


- Ürünler Uzak Doğu’ya ihraç ediliyor


Elif Güngör Reis, gıda sektöründeki geçmişine ve Arkim'in kuruluş sürecine ilişkin olarak, 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu ancak o dönem iş bulamadığını anlattı. O dönem gıda katkı maddeleri alım satım işiyle ilgilenmeye başladığını belirten Reis, 2009 yılında kendimi geliştirmek adına İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde yüksek lisansa başladım. Aynı bölümde doktora öğrenimine devam etmekteyim. Gıda sektöründe yaklaşık 14 yıldır hizmet vermekteyim. Kalite yönetim sistemi, hijyen kontrolü gibi alanlarda kendimi geliştirerek sektöre hizmet vermeye devam ediyorum. şeklinde konuştu.

Reis, 2011 yılında yüksek lisans tez aşamasına geldiğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknogirişim Sermaye Desteğine başvurarak Arkim Kimyevi Maddeleri kurduklarını, 2013 yılında TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteği alarak yüksek saflıkta bir bileşen elde ettiklerini ve 2014 yılında İTÜ Çekirdek desteğini aldıktan sonra da ürünlerini tamamen ticarileştirdiklerini anlattı.

İTUNOVA TTO Patent desteği ve Singapur Ticaret Bakanlığı’na bağlı IPI Singapur iş birliği ile ürünlerini Uzak Doğu’ya ihracat ettiklerini kaydeden Reis, şöyle devam etti:

2019 yılında Hamdi Ulukaya Girişimi’nin seçtiği 6 firmadan biri olarak New York’a davet edildik ve eğitim sonunda bölgede satış ofisimizi kurduk. Geçtiğimiz yıl ise Yıldız Holding ve Sente Ventures’dan yatırım alarak büyümeye devam ediyoruz. Ekibimiz, Prof. Dr. Muzaffer Yaşar yönetim kurulu başkanlığında, halen doktora öğrencisi ve icra kurulu başkanı olan ben ve 3 Ar-Ge personeli ve yurt dışında Singapur, Malezya, Endonezya, Myanmar, Tayland ve Vietnam’da bulunan yaklaşık 50 kişilik bir satış ekibinden oluşuyor.


- Temiz etiket öncüsü global bir firma haline gelmek istiyoruz


Geliştirdikleri ürün sayesinde firmaların üretim ve satış sonrası süreçte yaşadığı raf ömrü sorununa doğal bir çözüm getirdiklerini anlatan Reis, bu sayede üreticilerin uluslararası standartlara uygun temiz etiketli ürünler üretebildiğini ve istenilen raf ömrünün doğal yollarla sağlanabildiğini vurguladı. Arkim'in 2020 yılında 75 bin ABD doları ciro gerçekleştirdiğine dikkati çeken Reis, Toplamda yerel ve globalde 50’nin üzerinde müşterimiz mevcut. 5 yıl içinde ortalama 36 milyon kilogram gıdayı israftan kurtardık. ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgını sürecinde yaptıkları çalışmalara da değinen Reis, 1 dakika içerisinde ortalama 10 bin bakteriye etki edebilen ürünümüz, birçok gıdanın üretiminde ve sebzelerin dezenfeksiyonu gibi uygulamalar ile hem endüstride hem de evde güvenle kullanılabiliyor. Tüketicilerimiz için kısa bir süre içerisinde bağışıklık sistemini destekleyen doğal gıda takviyelerini de hem ülkemizde hem de globalde piyasaya süreceğiz. diye konuştu.

Reis, Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından 2018 yılında En İyi Akademik Patent Ödülünü aldıklarını, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen İnovalig 2019'da da KOBİ'ler dalında İnovasyon Sonuçları Kategorisi’nde Türkiye ikincisi olduklarını belirterek, Kapasitemizi artırmak, daha çok insana ulaşmak ve daha çok ülkeye ihracat yapmak istiyoruz. Üreticilerin doğal ürün alternatifi olduğunu anlatmak istiyoruz. Uzun vadede ise temiz etiket öncüsü, birçok doğal katkı maddesi, gıda takviyesi ve ilaç etken maddesini üretebilen global bir firma haline gelmek istiyoruz. değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​