Türk Toraks Derneğinden 4 Şubat Kanser Günü açıklaması:

TAKİP ET

"Akciğer kanserinin en önemli nedeni tütün ürünlerinin kullanımı. Ayrıca ikinci elden tütün ürünlerine maruz kalmaktır"

Türk Toraks Derneği (TTD) Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, "Akciğer kanserinin en önemli nedeni tütün ürünleri kullanımı. Ayrıca ikinci elden tütün ürünlerine maruz kalmaktır." uyarısında bulundu.

Türk Toraks Derneğinden 4 Şubat Kanser Günü dolasıyla yapılan yazılı açıklamada, akciğer kanserinin dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olduğu ve kanser nedeniyle ölümlerin arasında da ilk sırada yer aldığı bildirildi.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütünce (UICC), toplumda kansere karşı farkındalık oluşturulması amacıyla 4 Şubat'ın "Dünya Kanser Günü" olarak belirlendiği ve her yıl çeşitli etkinliklerin düzenlendiği kaydedildi.

TTD Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, kanser tedavisinde hala en önemli noktanın korunmak ve erken evrede hastalığın yakalanması olduğunu dile getirdi.

"Akciğer kanserinin en önemli nedeni tütün ürünleri kullanımı. Ayrıca ikinci elden tütün ürünlerine maruz kalmaktır. Asbest, radon, radyasyon, ağır metallere maruziyet, ailede birinci derece yakınlarında akciğer kanseri olması ve ayrıca akciğerde sekel bırakan tüberküloz, amfizem gibi hastalıklar da akciğer kanserinin nedenleri arasındadır. Kanserlerin önemli bir kısmı risk faktörlerinden kaçınarak önlenebilir," ifadelerini kullanan Öncel, sigaranın bırakılmasının akciğer kanserine yakalanma riskini azaltacağı, erken tanı konulmasıyla bu riskin önlenebileceği uyarısında bulundu.

TTD Merkez Yönetim Kurulu Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Pınar Çelik de sigara ve akciğer kanseri ilişkisine değinerek, kanser taramalarında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvuru çağrısında bulundu.

Çelik, akciğer kanseri için Türkiye'de aktif bir tarama programının bulunmadığını anımsatarak, "50 yaş üstündeyseniz ve 20 yıldır, günde bir paketten fazla süredir sigara kullanıyorsanız ya da sigarayı son 15 yıl içinde bıraktıysanız akciğer kanseri açısından riskli grupta olduğunuz söylenebilir." ifadesini kullandı.

Çelik, bu riskleri taşıyan her bireyin göğüs hastalıkları hekimine başvurmasını önerdi.

- Akciğer kanserinde erkekler ilk sırada

Kanser konusunda, dünya genelinde önemli istatistikleri takip eden GLOBOCAN (Global Cancer Obervatory) platformunun 2020 verilerine göre, akciğer kanserinin hala Türkiye'de erkekler arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, GLOBOCAN platformunun 2020 verilerine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"2020 yılında ülkemizde görülen tüm kanser vakalarının yüzde 17,6'sı akciğer kanseri. 2020 yılında ülkemizde erkeklerde tüm kanserler içinde en sık görülen kanser, akciğer kanseri ve kanser vakalarının yüzde 25,8'i akciğer kanseri. Akciğer kanseri kadınlarda en sık görülen 4'üncü kanser türü olurken ve tüm kanserler içinde akciğer kanserinin kadınlarda görülme oranı yüzde 7. GLOBOCAN'ın verilerine göre 2040 yılında, ülkemizde akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 69 bin 114'e ulaşabileceği öngörülüyor."

 Türk Toraks Derneği