Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Ulaştırma Bakanları Toplantısı yapıldı

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: - 'Ülkelerimiz arasındaki demir yolu taşımacılığının etkinliğinin ve dış ticaret içerisindeki hacminin artırılması için ortak çalışmalar yapacak gücümüz ve kapasitemiz mevcuttur'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hem Azerbaycan hem de Türkmenistan için önemli bir konumda olan Hazar Denizi bölgesinde projeler ve programlar geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, Türkmenistan’ın Avaza şehrindeki “Avaza Zirvesi” öncesi düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Ulaştırma Bakanları Toplantısı'nda konuştu.

Lojistikte bölgesel güç olmayı hedeflediklerini ve bu yönde yatırımlarının olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, “Tüm bu hedeflerimize erişmek için de ulaşım ve iletişim stratejilerimizi küresel ve bölgesel şartlar içinde güncel tutmaya gayret ediyoruz. Bizim amacımız taşımacılar açısından ülkelerimizi doğu-batı yük akışında birinci alternatif yapmaktır. Bunun için ülkelerimizin taşımacılık alanında önemli reformlar gerçekleştirmesi için ortak çalışmalar yapmasına özel önem veriyoruz.” dedi.

Bakanlık olarak temel politikalarının taşımacılık alanında engelleri ortadan kaldırmak ve dış ticarete olumlu etki sağlamak olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, “Bu kapsamda ülkemizin taşımacılık politikasındaki önceliklerinden biri demir yolu taşımacılığında uluslararası transit ve lojistik bölge olmasını sağlamak olduğunu söylemek istiyorum. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Asya-Avrupa ticaret koridorları yeniden şekillenmekte. Bundan en iyi şekilde faydalanmak için biz demir yolu alanında var olan kapasitemizi artırıcı tedbirleri alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Karaismailoğlu, mevcut ilişkileri daha da geliştirmek adına bakanlık olarak iş birliğine hazır olduklarını, Azerbaycan ve Türkmenistan için önemli bir konum olan Hazar Denizi bölgesinde projeler ve programlar geliştirmeye çalıştıklarını aktardı.

Türkmenistan ile Hazar Denizi üzerinden gemilerle, kara yolu taşıtlarının naklinin yanı sıra demir yolu taşıtlarının da nakledilmesinin geliştirilmesi konusunda iş birliği yapmaya her zaman hazır olduklarını dile getiren Karaismailoğlu, “Ülkelerimiz arasındaki demir yolu taşımacılığının etkinliğinin ve dış ticaret içerisindeki hacminin artırılması için ortak çalışmalar yapacak gücümüz ve kapasitemiz mevcuttur.“ diye konuştu.

Karaismailoğlu demir yolu taşımacılığının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bizler demir yolu taşımacılığının geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak üzere uzmanlar düzeyinde bir araya gelinmesinin gerektiğini düşünmekteyiz. Uzman düzeyindeki bu toplantılarda somut adımlar atılarak ortak çalışmaların nihayete erdirilmesi ve bir sonraki üst düzey toplantıda bunun imzalanması tüm tarafların çıkarına olacaktır.“

Geçen ay Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan olarak 56 maddeden oluşan ortak eylem planı imzaladıklarını ve Türkiye-Bulgaristan-Macaristan-Sırbistan olarak da demir yoluna ilişkin ortak bir eylem planı hazırlığı içerisinde olduklarını hatırlatan Karaismailoğlu, “Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan olarak da demir yoluna ilişkin hazırlayacağımız eylem planı bunların tamamlayıcısı olacaktır. Bu sebeple sizlerin de itirazı yoksa bu konunun diplomatik yollarla takip edilerek bir an önce çalışmaların başlamasını önermekteyim. “ ifadelerini kullandı.

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Ulaştırma bakanları toplantısı Türkmenistan