"Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılında Sürdürülebilir Kalkınmada Üniversitelerin Rolü Zirvesi"

TAKİP ET

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz: - "Baktığınız zaman durdurulamaz, sürdürülemez bir büyüme hırsı var. Bu nereye kadar gidecek? Tabii ki büyüyeceğiz ama neyi feda ederek büyüdüğümüz konusunda daha özenli olmamız gerekiyor"

İstanbul Medipol Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezince düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılında Sürdürülebilir Kalkınmada Üniversitelerin Rolü Zirvesi"nde sürdürülebilirlik konusu ele alındı.

Üniversitenin güney yerleşkesindeki zirvede konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, sürdürülebilir kalkınma amaçlarının en temel konusunun "tüketmemek" olduğunu söyledi.

Öncelikle ihtirasın ve israfın dizginlenmesinin öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Oğuz, "Dönüştürmeyi, yeniden kullanmayı öğrenmemiz lazım. Ayrıca empati kurmamız, başkalarının ihtiyaçlarını görebilecek bir duygudaşlık kurmamız lazım. Bunlar, Birleşmiş Milletler'de çok söylenen sözler. Uluslararası toplumun vicdanı bunları belge olarak üretiyor da uluslararası toplumun yöneticileri bu belgelere ne kadar riayet ediyor. Yani, gelişme, büyüme ve elde etme hırsı, ihtirası bu belgelerin ne kadar önüne geçiyor. Baktığınız zaman durdurulamaz, sürdürülemez bir büyüme hırsı var. Bu nereye kadar gidecek? Tabii ki büyüyeceğiz ama neyi feda ederek büyüdüğümüz konusunda daha özenli olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Oğuz, açlık ve yoksulluğa son verilmesi için aksiyon alınması gerektiğinin altını çizerek, empatinin önemine değindi. Oğuz, "Kuzeyliler olarak, biz çöp dağları oluştururken, güneyliler bir lokmaya muhtaçlar, açlıktan ölüyorlar. Bizim burada empatiye ihtiyacımız var. O zaman tasarruf devreye girecek." diye konuştu.

Zirvede, "Türkiye'deki Üniversitelerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Açısından Değerlendirilmesi", "Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı: Üniversitelerin Rolü", "Üniversitelerin Üçüncü Misyonu: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Yaşamboyu Eğitim", "İTÜ Sürdürülebilirlik Yolculuğu", "Üniversite Kampüslerinde İklim Değişikliği için Harekete Geçmek: Uluslararası Bir Program Örneği ATTUNE" başlıklarıyla sunumlar yapılacak.


Medipol Üniversitesi sürdürülebilirlik UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz