Türkiye'de 2022 böyle geçti: Haziran

TAKİP ET

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu ve bu başvuruya Türkiye'nin itirazları sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "terör hassasiyetini" diplomatik yollarla NATO üyesi ülkelere aktarmasının ardından haziran sonunda Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü muhtıra imzalandı - Muhtırada, PKK/YPG/PYD ile FETÖ'nün terör örgütü olduğu yer aldı - Türkiye'nin, küresel gıda krizinin önüne geçmek amacıyla Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik tahıl koridoru için diplomatik girişimler yürüttüğü haziranda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda Cumhur İttifakı'nın adayı olduğunu açıkladı - Türk sinema tarihine damga vuran, Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın, İstanbul'da kaldırıldığı hastanede 85 yaşında yaşamını yitirdi - Batı Karadeniz'deki bazı iller ile Ankara'da ay içinde etkili olan sağanak can aldı. Başkentte 6, Düzce ve Kastamonu'da 2 kişi hayatını kaybetti

Türkiye'de 2022'nin haziran ayında, Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'nde, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında imzalanan, PKK/YPG/PYD ile FETÖ'nün terör örgütü olduğunun uluslararası bir anlaşmada yer almasını sağlayan üçlü muhtıra, gündemin en önemli başlığı oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 HAZİRAN

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kadir Şeker'e verilen cezayı bozdu. Daire, Konya'da sevgilisini darbettiğini düşündüğü kişiyi engellemek isterken öldürdüğü gerekçesiyle Kadir Şeker'e verilen 12 yıl 6 ay hapis cezasında, daha fazla indirim yapılmasına hükmetti.

2 HAZİRAN

- Poyrazköy davasında, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, aralarında FETÖ firarileri Zekeriya Öz ve Fikret Seçen'in de bulunduğu 48 eski hakim ve savcının 83 yıla kadar değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi.

- İçişleri Bakanlığınca otoyollarda otomobiller için hız sınırı yükseltildi. 1 Temmuz'da başlayacak yeni uygulamaya göre, hız sınırı Edirne'den Şanlıurfa'ya kadar uzanan otoyolda (Ankara - Niğde arası hariç) 130 kilometre/saat, Kuzey Marmara otoyolu, İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde otoyollarında ise 140 kilometre/saat olarak belirlendi.

3 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede Erdoğan, Stoltenberg'e İsveç ve Finlandiya'nın terörizmi desteklemekten vazgeçtiklerini, Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldırdıklarını, ittifak dayanışması sergilemeye hazır olduklarını çok açık ve net bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini vurguladı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 2022'nin "Süleyman Çelebi Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlandı.

- İstinaf mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanığın yargılandığı davada verilen kararları hukuka uygun buldu.

- Adalet Bakanlığının talebi üzerine, Hollanda'da bir müzayedede açık artırmayla satılan, İstanbul Şile Bozgoca Camisi'nden çalınan "El-Hacc İbrahimzade Hurşid Beğ" kitabesi Türkiye'ye iade edildi.

6 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından, kamu çalışanlarına yönelik 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını açıkladı. Tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık artışı içeren düzenlemenin yılbaşından itibaren geçerli olması kararlaştırıldı.

7 HAZİRAN

- Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, firariler eski CIA danışmanı Henri Barkey ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 9'u firari 17 sanığın "15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin iddialar kapsamında yargılandığı davada gerekçeli karar açıklandı. Kararda, Osman Kavala'nın uluslararası spekülatör George Soros'un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü'nün ülkedeki temsilciliği olan Açık Toplum Vakfı üzerinden Gezi kalkışmasını organize ettiği belirtildi.

- Ankara'da 7-15 Haziran tarihlerindeki yoğun yağış nedeniyle oluşan su baskını ve sel nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti. Kent merkezi ve ilçelerde hayatı olumsuz etkileyen ani yağışlar nedeniyle alt geçitler suyla doldu, bazı yollar trafiğe kapandı, ev ve iş yerlerini su bastı.

8 HAZİRAN

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira sözleşmelerine yönelik yeni düzenlemeyi duyurdu. Bozdağ, düzenlemeye göre, konutlarda 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olacağını bildirdi.

- Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve CHP eski Genel Sekreteri Tarhan Erdem, Bodrum ilçesinde tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında yaşamını yitirdi.

9 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, EFES 2022 Tatbikatı'nın "Seçkin Gözlemci Günü"nde yaptığı konuşmada, Yunanistan'ı, gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya çağırdı. Erdoğan, "Türkiye, Ege'deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır." dedi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "Ha bire 'Cumhur İttifakı'nın adayı belli olsun' diyorsun. İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan." diye seslendi.

- İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'da Eren Abluka-15 Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çelik Narko-Terör Operasyonu başlattı.

11 HAZİRAN

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanlığında düzenlenen Göç Bilgilendirme Toplantısı'nda, mahallelerde ikamet edebilecek yabancı oranının 1 Temmuz itibarıyla yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürülmesinin kararlaştırıldığını, böylelikle belirli bölgelerde yoğunlaşmalarının önlenmesi amacıyla yabancılara kapatılan mahalle sayısının 781'den 1200'e yükseldiğini açıkladı.

12 HAZİRAN

- Kadıköy'de terör örgütü PKK lehine sloganlar atarak izinsiz yürüyüş yapmak isteyen ve eylemlerin durdurulmasına yönelik uyarıda bulunan görevli memurlara mukavemetle karşılık veren gruba müdahale eden polis, 70 kişiyi gözaltına aldı.

Polise tokat attığı gerekçesiyle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı soruşturma evrakı 15 Haziran'da Ankara Adalet Bakanlığına, 16 Haziran'da ise Adalet Bakanlığından Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

13 HAZİRAN

- Karadeniz gazını milli iletim sistemine aktaracak boru hattı için, Zonguldak Filyos'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni gerçekleştirildi.

14 HAZİRAN

- Televizyon yayıncılığı ve geniş bant uydu haberleşme hizmeti vermek üzere 19 Aralık 2021'de SpaceX'e ait Falcon-9 roketiyle uzaya fırlatılan Türksat 5B Uydusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı.

15 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Erdoğan görüşmede İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik talebi hakkında Türkiye'nin meşru endişelerini giderecek adımların atılması gerektiğini yineledi.

18 HAZİRAN

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütlerinden arındırılan Tel Abyad'daki bir restoranda aşiret temsilcileriyle bir araya geldi, çeşitli ziyaretlerde bulundu.

19 HAZİRAN

- HSK'nin adli ve idari yargı yaz kararnamesi tamamlandı. 5 bin 75 adli ve 351 idari hakim ve savcıyı kapsayan kararnameyle Eskişehir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli ve Kayseri'nin de arasında bulunduğu 33 ilin başsavcısı değişti.

20 HAZİRAN

- Türkiye, Ukrayna'da tahıl koridoru için diplomatik girişimleri yürüttü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüşerek, küresel gıda krizinin önüne geçmek amacıyla Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için müşterek çabalara devam ettiklerini belirtti.

- Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin terör örgütü DEAŞ'e yönelik uzun süreli takip ve analiz çalışmaları sonucunda, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan yabancı uyruklu A.N. ve C.V. gözaltına alındı.

- Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren sanık Cemal Metin Avcı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Ceza, haksız tahrik indirimiyle 23 yıla indirildi. Mahkeme, Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı ve diğer sanıkların ise beraatine hükmetti. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, Cemal Metin Avcı'ya verilen 23 yıl hapis cezasını ve kardeşi Mertcan Avcı için verilen beraat kararını istinafa taşıdı.

21 HAZİRAN

- Mitolojide "ölüler ülkesine geçiş kapısı" olarak tanımlanan ve yaklaşık 1500 yıl önce meydana gelen depremde yıkılan Hierapolis Antik Kenti'ndeki "Cehennem Kapısı" (Plütonyum), kazı çalışmaları sonrası ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

- Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın dördüncü gününde kontrol altına alınırken olayla ilgili gözaltına alınan ve "aile arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kızarak ormanı yaktığını" kabul eden bir kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris ilçesindeki Hisarönü Mahallesi'nde yer alan Yangın Koordinasyon Merkezi'ni ziyaretinde, konuya ilişkin sorulara "Ucu nereye dayanıyor idama mı, idam olmalı. Sultan Fatih ne diyor, 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum.' diyor. Bu iş o kadar önemli." yanıtını verdi.

22 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüştü. Yapılan açıklamada, siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik dahil, ikili ilişkilerde yeni iş birliği döneminin başlamasına yönelik kararlılık vurgulandı.

- Tahıl yüklü gemilerin Ukrayna'dan çıkışı için yürütülen "kırmızı hat diplomasisi" kapsamında Türk ve Rus askeri heyetleri Moskova'da görüştü. Toplantının olumlu geçtiği bildirildi.

23 HAZİRAN

- Milli Savunma Bakanlığı, yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan 10 şüphelinin sınır birlikleri tarafından yakalandığını, şüphelilerden birinin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Sümeyye Gülen olduğunu bildirdi.

- Din alimi Mahmut Ustaosmanoğlu, İstanbul'da böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında hayatını kaybetti.

25 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Andersson ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Erdoğan, Stoltenberg'e, İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütü PKK/PYD/YPG'ye karşı somut ve samimi adımlar atması, savunma sanayisi ihracatında Türkiye'ye yönelik ambargo ve benzeri kısıtlamaları kaldırmayı ve ileride bunlara başvurmayacaklarını taahhüt etmesi gerektiğini iletti.

Andersson ile görüşmesinde ise Erdoğan, silah ambargosu ve savunma sanayisine yönelik yasal ve fiili kısıtlamaların kaldırılmasını beklediklerini söyledi.

- Batı Karadeniz illerinden Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bartın, Sinop ve Düzce’de etkili olan sağanağın şiddetini artırmasıyla ev ve iş yerlerini su bastı.

Sel nedeniyle mahsur kalanlar AFAD, UMKE ve Sahil Güvenlik ekiplerince güvenli bölgelere tahliye edildi. 5 bakan, sağanağın etkili olduğu illerde incelemelerde bulundu.

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde sele kapılan kepçe operatörü Okan Bayrak’ın cenazesi 6 Temmuz’da, kaybolduğu yerden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta Melen Çayı Yayakbaşı mevkisinde, Kastamonu'nun Küre ilçesinde sele kapılan Recep Bakırcı’nın cenazesi 11 Temmuz’da Sinop sahilinde bulundu.

- Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) adına Türkiye'ye yönelik casusluk faaliyetinde bulunduğu belirlenen Yunan vatandaşı Muhammed Amar Ampara, MİT tarafından yakalandı.

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Erzincan'ın İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine, "en üst sınır" olan 16 milyon 441 bin lira idari para cezası uygulandı.

27 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında, Adana'da petrol arama çalışması yapılan iki kuyuda 425 ve 358 metre derinlikte, rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanan petrol bulunduğunu açıkladı.

28 HAZİRAN

- İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme gerçekleşti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülke liderlerinin huzurunda üçlü muhtıra imzalandı. Muhtıra ile PKK/YPG/PYD ile birlikte FETÖ'nün bir terör örgütü olduğu uluslararası bir anlaşmada yer aldı. Üçlü Muhtırada, Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki işbirliğini artırmaya karar verdiği ifade edildi.

Muhtıra ile Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi ile uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyma ve Türkiye ile iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdi düzenlemeler yapmayı kabul etti.

Finlandiya ve İsveç'in, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatması ve bunları yasaklaması da muhtırada yer aldı.

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesinde Türkiye-ABD ilişkileri, bölgesel konular ve NATO Zirvesi'ne dair değerlendirmelerde bulundu.

- Demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu 25 milyar lira zarara uğratan firmalara yönelik Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen "Demir Yumruk" operasyonunda 250 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 24'ü tutuklandı.

- Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın, İstanbul'da kaldırıldığı hastanede 85 yaşında yaşamını yitirdi. "Gurbet Kuşları" adlı sinema filmiyle 1964'te oyunculuğa başlayan sanatçı, sonraki yıllarda aksiyon filmleriyle Yeşilçam'ın unutulmayan isimleri arasına adını yazdırdı. Oyunculuk yaşamında 300'ü aşkın filmde başrol alan ve Türk sinema tarihine damga vuran Arkın için 30 Haziran'da Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Arkın, Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

29 HAZİRAN

- CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve eşi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi Tuba Torun Erdoğdu, Aykut Erdoğdu'nun eski eşiyle yaptığı bir telefon görüşmesinin kayıtlarının sosyal medyaya yansımasının ardından partiden istifa etti.

30 HAZİRAN

- İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ni tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerle açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında imzalanan, PKK/YPG/PYD ile FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunun uluslararası bir anlaşmada yer almasını sağlayan üçlü muhtıranın, Türkiye için büyük bir diplomatik zafer olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücretin temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini de açıkladı.

Kamuoyunda geniş yer tutan Pınar Gültekin cinayeti davasında sanığın haksız tahrik indirimi alması hatırlatılarak, "Kadın cinayetlerine yönelik idam cezası olur mu?" sorusuna karşılık Erdoğan, "Bu konu ile ilgili Devlet Bey'in de zaten bir açıklaması olmuştu. İdam konusu ülkemizin yeniden gündemine gelebilir ve bu tartışmaya açılabilir." dedi.

- Reyhanlı saldırısının talimatını verdiği iddia edilen Memet Gezer, tutuklu bulunduğu ABD'den Türkiye'ye getirildi.

- Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde taciz ateşi açan ve saldırı girişiminde bulunan 29 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının görüldüğünü, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini bildirdi.

- Haziranın ilk günlerinde bir hafta boyunca yoğun sağanağın yaşandığı ve 6 kişinin hayatını kaybettiği Ankara'da, sağanak sonrası bu kez Keçiören'deki bir evin bodrum katını su bastı. Busenur Doğanay hayatını kaybetti.

2022 Haziran haziran yılın olayları