Türkiye'de 2022 böyle geçti: Kasım

TAKİP ET

Kasım ayının 13'ünde Taksim'de terör örgütü PKK üyesi teröristin bıraktığı zaman ayarlı bombanın patladığı saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı - İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen ve merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem yaşandı, yıkılan binanın olmadığı depremde, 95 kişi yaralandı - Kamudaki sözleşmelilere kadro müjdesi verildi, 3 yılı dolmuş sözleşmelilerin, 1 yıl sürecek aday memurluğa geçirileceği düzenlemeden kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin faydalanacağı açıklandı - Rusya'nın, 30 Ekim'de geçici olarak durdurduğunu açıkladığı "tahıl koridoru"ndan sevkiyat, Türkiye'nin diplomatik girişimleriyle 2 Kasım'da yeniden başladı ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldı - Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/KCK/YPG'li teröristler tarafından Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı başlatıldı

Kasım ayının 13'ünde Taksim'de terör örgütü PKK üyesi teröristin bıraktığı zaman ayarlı bombanın patlaması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı.

Merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde depremin de yaşandığı kasım ayında, Rusya'nın, 30 Ekim'de geçici olarak durdurduğunu açıkladığı "tahıl koridoru"ndan sevkiyat, Türkiye'nin diplomatik girişimleriyle yeniden başladı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre kasım ayının öne çıkan gelişmeleri şöyle:

1 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl sevkiyatını geçici olarak durdurduğunu açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Putin'e, tahıl sevkiyatına ilişkin çözüm odaklı bir işbirliğini tesis edeceklerine emin olduğunu ileten Erdoğan, tahıl krizini yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacaklarını belirtti.

2 KASIM

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı arayarak bugün saat 12.00'den itibaren tahıl sevkiyatının eskiden planlandığı gibi devam edeceğini bildirdiğini açıkladı.

- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüşen Erdoğan, Zelenskiy'e tahıl sevkiyatında yaşanan sorunun işbirliği içinde çözüme kavuşturulmasından memnuniyet duyduğunu, Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ürünlerini satabilmelerinin tüm dünya için kritik önem taşıdığını ifade etti.

- "Beyaz Gelincik", "Kardeş Payı" ve "Cesur Yürek" gibi televizyon dizilerinin yanı sıra "Ceviz Ağacı" ve "Bayi Toplantısı" adlı filmlerin de aralarında olduğu çok sayıda yapımda rol alan başarılı oyuncu Rıza Akın, 65 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

3 KASIM

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı bahis soruşturması kapsamında Halil Falyalı'ya ait Malta'daki 30 milyon dolar karşılığı kripto paraya el konuldu.

- İstanbul'daki özel hastanenin yoğun bakım servisinde yaşlı hastaya kötü muamelede bulunan sağlık çalışanları 3'er yıl meslekten men edildi, hastanenin mesul müdürü görevinden alındı.

4 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le Dolmabahçe Ofisi'nde görüştü. Görüşmede Erdoğan, Rusya ve Ukrayna tarafıyla en üst düzeyde gerçekleştirdikleri diplomasi trafiği neticesinde tahıl koridorunun yeniden işlemeye başladığını belirterek, anlaşmanın uzatılmasına odaklanacaklarını ifade etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna tahıl anlaşmasının devam etmesindeki hayati rolü nedeniyle teşekkürlerini iletti.

- İzmir'de, merkez üssü Buca ilçesi olan 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hastanelere başvuran 64 kişi tedavilerinin ardından taburcu edildi, panikle yüksekten atlayan 18 yaşındaki genç, hastanede yaşamını yitirdi. Konak ilçesindeki bir caminin minaresi yıkıldı, 20'ye yakın evde hasar oluştu.

7 KASIM

- İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi'nde ilk kuralar Şırnak ve Ardahan'da çekildi. Kurayla Şırnak'ta 1450, Ardahan'da 250 konutun hak sahipleri belirlendi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK'nın terörle mücadele operasyonlarında kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan fezleke hazırladı.

8 KASIM

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'yı ziyaret eden İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz." dedi, PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin, İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesinin muhakkak engellenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

- Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde, aralarında sözde sorumluların da olduğu 11 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi.

9 KASIM

- Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı" kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Bitlis'te sahipsiz köpeklerin ısırması sonucu kuduz tanısıyla 20 Ekim'de Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin yaşamını yitirdi.

- Bursa'nın Yıldırım ilçesi Değirmenönü Mahallesi'nde çıkan yangında, aynı evde bulunan Suriyeli anne ve 6 çocuğu ile 2 yeğeni yaşamını yitirdi.

- Kırmızı bültenle aranırken Arnavutluk'ta yakalanan, "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ile "cezaevinden firar" suçlarından 22 yıl hapis cezası bulunan Salih Akkurt, İstanbul'a getirildi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Sarallar" olarak bilinen organize suç örgütüne yönelik soruşturma sonucunda aralarında İlyas Saral ve Erdal Acar'ın da bulunduğu 169 kişi hakkında dava açıldı.

- İstanbul'da katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında "Türk milletini, devleti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak" iddiasıyla soruşturma başlatılan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar tutuklandı.

10 KASIM

- Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 84'üncü yılında saygıyla anıldı. Türkiye genelinde saat 09.05'te vatandaşlar saygı duruşunda bulundu.

- Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi'ne katılmak üzere Özbekistan'ın Semerkant şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı" takdim edildi.

- Ankara'nın Altındağ ilçesi Örnek Mahallesi'nde bir evde yaşayan Afganistan uyruklu 5 kişinin cesedi bulundu, olayla ilgili bir Afgan şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

11 KASIM

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi'nde Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı "Türk Dünyası Ali Nişanı" takdim edildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunun, akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun 18 Aralık 2002'de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıyla ilgili soruşturması 20 yıl sonra tamamlandı. İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, firari emekli albay Levent Göktaş ile diğer 8 şüpheli, tasarlayarak öldürme, suç örgütü yöneticiliği ve üyeliği ile suçlandı. İddianame 22 Kasım'da kabul edildi.

12 KASIM

- AFAD koordinasyonunda, Düzce Depremi'nin 23'üncü yılı dolayısıyla depremin meydana geldiği saat 18.57'de Türkiye genelinde ve KKTC'de "Deprem Anı Ülke Tatbikatı" yapıldı.

13 KASIM:

- İstanbul'daki İstiklal Caddesi'nde meydana gelen terör saldırısında Adana'da yaşayan 34 yaşındaki Yusuf Meydan ile 9 yaşındaki kızı Ecrin, 40 yaşındaki Adem Topkara ve 27 yaşındaki eşi Mukaddes Elif Topkara, 38 yaşındaki Arzu Özsoy ve 15 yaşındaki kızı Yağmur Uçar yaşamını yitirdi, 81 kişi yaralandı.

- Türkiye'den ABD'ye kaçırılan Lucius Verus heykeli, Attis heykelciği, Apollon heykelciği, Kusura tipi idol, düver pişmiş toprak levhası ve 4 parçalı sütunlu lahit Antalya Müzesi'nde düzenlenen törenle iade edildi.

14 KASIM

- İstanbul'daki terör saldırısının faili, Suriye uyruklu şüpheli Ahlam Albashır, güvenlik güçlerince Küçükçekmece'deki evinde yakalandı. Ahlam Albashır'ın saldırının talimatını, terör örgütü PKK/PYD/YPG'nin Suriye Kobani'deki merkezinden aldığını itiraf etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında 37'si yabancı uyruklu 48 şüpheliyi gözaltına aldı.

- Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) ev sahipliğinde, Ankara'da CIA Direktörü Bill Burns ve Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin görüştü. Toplantıda nükleer silahların kullanımı başta olmak üzere uluslararası güvenliğe yönelik tehditler ele alındı.

15 KASIM

- Bali'deki G20 Liderler Zirvesi'nde, ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten Biden, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunu da ifade etti.

- İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin gözaltı sayısı 50'ye yükseldi. Zanlılardan Ahmed J'nin evine götürdüğü terörist Ahlam Albashır'ı Yunanistan'a kaçırmayı planladığı, Ammar J'nin ise terörist Albashır ile aynı evde kalan firari şüpheli B'yi Bulgaristan'a kaçırmak üzere Edirne'ye götürüp İstanbul'a döndüğü belirlendi.

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mısır'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı Üst Düzey Bakanlar Toplantısı'nda Ulusal Katkı Beyanı'nda güncelleme yaptıklarını belirterek, emisyon oranlarındaki yüzde 21 azaltım hedefini yüzde 41'e çıkardıklarını bildirdi.

16 KASIM

- Adnan Oktar silahlı suç örgütüne yönelik davada verilen kararın istinaf tarafından usulden bozulmasının ardından 72'si tutuklu 215 sanığın yeniden yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Adnan Oktar'ın toplam 8 bin 658 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

- Ordu'da yol kenarındaki çöpleri toplayan temizlik işçisi 53 yaşındaki Metin Tirkil, köpeklerin saldırısından kaçarken hafif ticari aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

17 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldığını bildirdi.

- Konya'nın merkez Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021'de aynı aileden 7 kişinin öldürülmesine ilişkin yargılanan sanık Mehmet Altun 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, farklı suçlardan da 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, diğer 10 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

18 KASIM

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşının uzamasının riskleri artıracağını, bu nedenle diplomatik görüşmelerin canlandırılması gerektiğini belirten Erdoğan, Rus ve Amerikan istihbarat başkanlarının Türkiye'deki temasının arazide kontrolsüz tırmanmanın önüne geçilmesi açısından anahtar rol oynadığını ifade etti.

- Beyoğlu'ndaki bombalı terör saldırısına ilişkin hakimliğe sevk edilen terörist Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklandı.

19 KASIM

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kardeşi Celal Kılıçdaroğlu, İzmit'teki evinde kalp yetmezliği nedeniyle 68 yaşında hayatını kaybetti.

20 KASIM

- Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/KCK/YPG'li teröristler tarafından Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı başlatıldı.

MSB harekatla, teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ve sözde karargah ve eğitim kamplarından oluşan 89 hedefin imha edildiğini, aralarında terör örgütünün sözde yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini, büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılan harekat sonrası tüm uçakların emniyetle üslerine döndüğünü açıkladı.

-Terör örgütü YPG/PKK mensuplarınca Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesine roket atılması sonucu 1 asker ve 7 polis yaralandı. Terör örgütü üyelerinin Gaziantep'in Karkamış ilçesine attığı 4 roket de boş alana isabet etti.

- Beyoğlu'ndaki terör saldırısına ilişkin Ahlam Albashır ve firari şüpheli Bilal Hassan'ın illegal yollarla Türkiye'ye geçmesine yardım ettikleri belirlenen 2 şüpheli tutuklandı.

- Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'nın Herson şehrinde yaşayan 88 Ahıska Türkü, Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geldi.

- Tokat'ta yoğun bakım hastasının şiddet gördüğü özel hastanenin faaliyeti durduruldu, 2 yoğun bakım çalışanından biri 3 yıl süreyle meslekten men edildi, diğerinin ise 6 aylık mesleki eğitimden geçmesi kararlaştırıldı.

21 KASIM

- Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'nin kuzeyinden Gaziantep'in Karkamış ilçesine yönelik 10 havan/roketli saldırı düzenledi. Teröristlerin attığı havan/roketler, bir okul ve 2 ev ile Karkamış Sınır Kapısı yakınındaki bir tıra isabet etti, bazı roketler ise boş araziye düştü.

Roket ve havanların isabet ettiği ilçedeki Kocatepe İlkokulu'nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan 22 yaşındaki Ayşenur Alkan ve evi isabet alan 5 yaşındaki Hasan Karataş hayatını kaybetti. Saldırıda 11 kişi yaralandı. İlçede eğitime ara verildi.

- Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısına ilişkin, "Hüsam" kod adlı teröristin de aralarında bulunduğu 5 şüpheli tutuklandı.

- Amasya'nın Merzifon ilçesinde, tiyatro oyuncularını taşıyan minibüs ile kamyonun çarpışması sonucu Özgür Karataş, Tolga Güleryüz ve Burak Topçu hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

22 KASIM

- Temelden 275 metre gövde yüksekliği ile beton kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 5. büyük barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle su tutulmaya başlandı.

23 KASIM

- Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen deprem nedeniyle, Düzce'de 1'i ağır 39, İstanbul'da 2, Bolu'da 14, Zonguldak'ta 10, Sakarya'da 26, Bursa'da 4 olmak üzere 95 kişi yaralandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çalışmaları sonrası 791 binada ağır hasar tespit edildi. Deprem nedeniyle okullarda eğitime ara verildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, 2 Ekim'de Çankaya'da bir eğlence mekanında çıkan tartışma sonucu müzisyen Onur Şener'in öldürülmesine ilişkin soruşturmanın iddianamesi kabul edildi. İddianamede 5 sanığın "canavarca hisle kasten öldürmek" ile suçlanan sanıkların "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmaları talep edildi.

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün "mülkiye" yapılanmasına yönelik, Yargıtayın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın beraat etti.

24 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınav sonuçlarının açıklandığını duyurdu.

Buna göre, muaf tutulanlarla 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 uzman öğretmen başöğretmen olma hakkı kazandı.

- İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul'da 3 ton 533 kilogram metamfetamin ele geçirildiğini, bunun Türkiye'de tek seferde en yüksek yakalama miktarı olduğunu açıkladı.

25 KASIM

- Pençe-Kılıç Harekatı'nın ilk beş gününde, hava ve kara ateş destek vasıtalarıyla yapılan cezalandırma atışları sonucu etkisiz hale getirilen terörist sayısı 326 oldu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullandığını iddia eden TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

- Konya'da Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşandığı öne sürülen ve sosyal medyada yer alan, bir köpeğin barınak görevlisi tarafından öldürüldüğü görüntülerle ilgili Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

26 KASIM

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin Konya'daki Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, milli insansız savaş uçağı Kızılelma'da 2023'ün sonuna doğru seri üretime geçilmiş olacağını bildirdi.

27 KASIM

- Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK'lı teröristlerin 21 Kasım'da Gaziantep'in Karkamış ilçesine yönelik roket-havanlı saldırısında hayatını kaybeden öğretmen Ayşenur Alkan'ın adı görev yaptığı okula verildi.

28 KASIM

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından, kamudaki sözleşmelilere kadro düzenlemesini açıkladı.

Buna göre, mahalli idareler dahil, 3 yılı dolmuş sözleşmeliler 1 yıllığına aday memurluğa geçirilecek. Düzenlemeden kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini faydalanacak.

- Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı ve Zeytin Dalı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 14 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

- MİT ve emniyetin ortak operasyonu sonucu, terör örgütü DHKP/C'nin Türkiye sorumlusu Gülten Matur İstanbul'da yakalandı. Matur, 29 Kasım'da çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

- Spor Toto 1. Lig'in 15. haftasındaki Göztepe-Altay maçında Altay tribününden atılan fişek nedeniyle bir taraftar yaralandı. Ambulansın ardından sahaya giren Göztepeli bir taraftar, köşe gönderiyle Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e saldırdı. Yaralanan 2 kişi hastaneye kaldırıldı, 21 kişi gözaltına alındı.

29 KASIM

- İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısının firari şüphelisi Bilal Hassan'ın (El-Hac Nwas) yakalanan kardeşi Ahmad El-Hac Nwas, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

- Fas'ın başkenti Rabat'ta 28 Kasım-3 Aralık'ta düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'nin toplantılarında, "Ahlat taş işçiliği geleneği", "Nasreddin Hoca fıkralarını anlatma geleneği", "çay kültürü" ve "ipek böcekçiliği" UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı. Türkiye'nin UNESCO listelerindeki varlık sayısı 25'e yükseldi.

- Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Denizgölü köyü, ölen kedide kuduz tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri, kuduz vakasından sonra ilçe genelinde aşılama çalışması başlattı.

30 KASIM

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, 23 Kasım'da 5,9'luk depremin meydana geldiği Düzce'yi, "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan ettiklerini açıkladı.

- Mersin'in Toroslar ilçesinde, sınıf arkadaşı tarafından okulun tuvaletinde bıçaklanan 12 yaşındaki kız öğrenci hayatını kaybetti.

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Kasım