Türkiye'de 2023 böyle geçti: Haziran

TAKİP ET

Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Genel Kurulunda yemin ederek göreve başladığı haziran ayında, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi açıklandı, yeni MİT Başkanı, İbrahim Kalın; yeni Dışişleri Bakanı, Hakan Fidan oldu - Asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi kararının da alındığı haziranda, yüzde 25'lik konut kirası artış oranı üst sınırı uygulaması Temmuz 2024'e kadar uzatıldı - Haziran ayında, keman virtüözü Suna Kan 87 yaşında, Türk sanat müziği solisti Metin Milli 80 yaşında vefat etti

bu yıl 9'uncusunu düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2023"te, European Pressphoto Agency (EPA) fotoğrafçısı Sergey Kozlov'un "Ukrayna-Rusya Savaşı" başlıklı eseri, büyük ödüle değer görüldü.

- Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacından etkilenen 7 kişiden 2'si hayatını kaybetti, olayıyla ilgili adliyeye sevk edilen 2 kişi tutuklandı.

17 HAZİRAN

- Türk sanat müziği solisti Metin Milli, çoklu organ yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde, 80 yaşında hayatını kaybetti. Kariyeri boyunca 15 albüme imza atan, seslendirdiği "Seviyorum İşte" ve "Çiçekler Yasta" adlı şarkılarıyla hafızalara kazınan, 4 altın plak ödülü sahibi sanatçının cenazesi 18 Haziran'da Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

20 HAZİRAN

- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdı.

21 HAZİRAN

- Bursa Hayvanat Bahçesi'nin 11 yıllık sakini "Paşa", "Cesur" ve "Kral" isimli üç zürafa yılın en uzun gündüzünün yaşandığı 21 Haziran'da "Dünya Zürafalar Günü" dolayısıyla bakıcıları tarafından en sevdikleri yiyeceklerle beslendi.

22 HAZİRAN

- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024'e kadar bir yıl süreyle konut kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacağını bildirdi. 4 Temmuz'dan itibaren de noterlerde gayrimenkul, taşınmaz satışının yapılabileceğini açıkladı.

23 HAZİRAN

- Türkiye Değişim Partisi, CHP ile birleşti. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, "Bugün itibarıyla aldığımız kararla Türkiye Değişim Partimiz, Cumhuriyet Halk Partimiz ile bütünleşmiştir. Ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun." dedi.

- LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları açıklandı. Sınavda, 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtladı.

- MİT, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan PKK/KCK'nın sözde yürütme konseyi üyesi Abdurrahman Çadırcı'yı Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'da etkisiz hale getirdi.

- Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Rus Büyükelçi Karlov suikastı davasında, 12 sanığın cezalarını onadı. Daire, suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş'ın FETÖ'deki "mahrem abisi" Şahin Söğüt ile suikast emrini Altıntaş'a ileten 2 sanığa verilen 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ile diğer 2 sanık hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçlarından, 7 sanık hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan kurulan mahkumiyet hükümlerinin onanmasına karar verdi.

24 HAZİRAN

- İYİ Partinin 3. Olağan Kurultayı'nda, Meral Akşener yeniden genel başkanlığa seçildi.

25 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. İsveç'in NATO üyeliğinin de ele alındığı görüşmede, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı yapıcı tutumunun devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlıları bu ülkede serbestçe eylem düzenledikçe, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.

26 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emniyet Genel Müdürlüğüne Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız'ı atadı. Atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

- MİT'in Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç'te düzenlediği operasyonla PKK/KCK-PYD/YPG'li 11 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

27 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin Mescid-i Aksa'nın maneviyatına ve statüsüne halel getirebilecek her tür adımın karşısında olmaya ve Filistin davasına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

30 HAZİRAN

- Tatil yaptığı Muğla'nın Fethiye ilçesinde denizde yüzerken fenalaşan Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Murat Karagöz, 56 yaşında hayatını kaybetti. Karagöz'ün cenazesi 4 Temmuz'da İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

haziran