Türkiye'de bir sonraki büyük deprem nerede olabilir? Amerikalı sismologların öngörüsü ne?

TAKİP ET

Genel seçim havasına giren Türkiye'de deprem uzmanları uyarılarına devam ederken, Amerika kaynaklı bir bilimsel çalışmaya dair içerikte Türkiye'de olması muhtemel bir sonraki büyük depremin nerede olacağına dair analizleri içeriyor, öngörü sunuyor.

Türkiye'de deprem uzmanları uyarılarına devam ederken, Amerika kaynaklı bir bilimsel çalışmaya dair içerikte Türkiye'de olması muhtemel bir sonraki büyük depremin nerede olacağına dair analizleri içeriyor, öngörü sunuyor.

UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMİ KULLANILDI!

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki jeofizikçiler Şubat depremiyle ilişkili fay bölgesini incelemek için uzaktan algılama yöntemini kullandılar.

Araştırmada;

"6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilçesi yakınlarında iki büyük deprem meydana geldi. Moment büyüklüğü (Mw) 7,8 olan ana şok, sol yanal Doğu Anadolu Fayı'nın 310 km uzunluğundaki bir bölümünü parçaladı ve birden fazla serbest bırakma adımıyla ilerledi. Mw 7.6 artçı şoku, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun yakınındaki sol yanal doğrultu atımlı fayları etkileyerek 150 km uzunluğunda bir kırılmaya neden oldu. Bu iki olay ve Antakya yakınlarındaki 20 Mw 6.4 artçı sarsıntısı için kosismik kaymanın mekansal dağılımını sınırlamak için uzaktan algılama gözlemlerini kullanıyoruz. "

OLASI DEPREM 6.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE!

"Sırasıyla Sentinel-2 ve Sentinel-1 uydularının optik ve sentetik açıklıklı radar verilerinin piksel takibi, yakın alan yüzey yer değiştirmelerini sağlar. Yüksek oranlı Küresel Navigasyon Uydu Sistemi verileri, her olayı ayrı ayrı sınırlar. Kozismik kayma, sığ bir kayma açığı ile yüzeyden yaklaşık 15 km derinliğe kadar uzanır. Artçı şokların çoğu, büyük fay kıvrımlarında kümelenir, yüksek kosismik kayma bölgelerini çevreler veya kırılmış fayların dışına doğru uzanır. Ana şok için, yırtılma yayılımı Doğu Anadolu fayının dağınık son noktasında güneye doğru durmuş ve kuzeye, 2020 Mw 6.8 Elazığ depreminin yaklaşık 20 km güneyindeki Pütürge segmentine doğru incelerek potansiyel bir sismik boşluğa dikkat çekmiştir." denildi.

Analiz, fayın bir kısmının tıkalı kaldığını, gelecekte 6.8 büyüklüğünde başka bir depremin meydana gelebileceğini gösterdi.

Güçlü depremlere tektonik plakaların kayması neden oluyor ve yer kabuğunun yavaşça hareket eden parçaları birbirlerini iterek zaman içinde kademeli olarak kuvvet oluşturuyor. Levhalar kaydığında da enerji, yerkabuğunda dalgalar halinde patlayarak depreme neden oluyor.

MALATYA PÜTÜRGE İLÇESİNE DİKKAT!

Araştırmacılar Malatya ilinin Pütürge ilçesi yakınlarında, önceki depremlerle ilişkili bir fay boyunca sismik aktivite kaydettiler. Bu, levhanın bir kısmının bloke olduğu veya sıkıştığı, ancak gelecekte herhangi bir zamanda hareket edebileceği anlamına geliyor.

Sismologlar bu depremin ne zaman meydana geleceğini söyleyemeseler de, depremin yerini ve potansiyel şiddetini anlamanın, bu büyük felakete hazırlanmak ve ciddi sonuçlarından kaçınmak için bir fırsat olduğu görüşündeler.

Türkiye'nin Sismik Boşluk Haritası: Depremler o bölgelerde oldu!

Depremlerin ardından Kayseri'de Erciyes Dağına yakın alanlarda sıcak su çıkışları görüldü!

Deprem uzmanı Kalafat: Kayseri önlem alması gereken illerin başında geliyor!

Deprem Profesöründen Kayseri dahil 18 il için uyarı!

Kayseri'nin deprem raporu yayımlandı!

31 Mart'ta Sarız fayında meydana gelen 4 deprem Kayseri'yi nasıl etkiler?

Deprem Uzmanı Demirtaş: Şu Kayseri ve çevresindeki fayları bi salın, bi rahat bırakın!

Habere kaynak ilgili araştırmanın ingilizce hali:

"On February 6, 2023, two large earthquakes occurred near the Turkish town of Kahramanmaraş. The moment magnitude (Mw) 7.8 mainshock ruptured a 310 km-long segment of the left-lateral East Anatolian Fault, propagating through multiple releasing step-overs. The Mw 7.6 aftershock involved nearby left-lateral strike-slip faults of the East Anatolian Fault Zone, causing a 150 km-long rupture. We use remote-sensing observations to constrain the spatial distribution of coseismic slip for these two events and the February 20 Mw 6.4 aftershock near Antakya. Pixel tracking of optical and synthetic aperture radar data of the Sentinel-2 and Sentinel-1 satellites, respectively, provide near-field surface displacements. High-rate Global Navigation Satellite System data constrain each event separately. Coseismic slip extends from the surface to about 15 km depth with a shallow slip deficit. Most aftershocks cluster at major fault bends, surround the regions of high coseismic slip, or extend outward of the ruptured faults. For the mainshock, rupture propagation stopped southward at the diffuse termination of the East Anatolian fault and tapered off northward into the Pütürge segment, some 20 km south of the 2020 Mw 6.8 Elaziğ earthquake, highlighting a potential seismic gap. These events underscore the high seismic potential of immature fault systems."

Kaynakça: https://seismica.library.mcgill.ca/article/view/502

deprem deprem analizi büyük deprem nerede olabilir