Türkiye'nin ilk para karatecileri, dünya şampiyonasından "altın"la dönmek istiyor

TAKİP ET

Milli sporcu Oya Ekici: "Para karatede hedefim dünya şampiyonu olmak" - Nesrin Cavadzade: "En büyük hayalim ülkemi bir gün olimpiyatlarda temsil etmek" - Para Karate Milli Takım Antrenörü Yasin Çetintaş: "Para karatede herhangi fiziksel bir temas söz konusu değil. Bu olmadığı için her yaştan herkes bu sporu yapabilir"

FATİH GAZİOĞLU - Para Karate Milli Takımı sporcularından Oya Ekici ile Nesrin Cevadzade, 24-29 Ekim tarihlerinde Macaristan'da düzenlenecek Dünya Karate Şampiyonası'nda altın madalyayı hedefliyor.

Avrupa'da 8 yıldır resmi olarak yapılan para karate şampiyonasının Türkiye'de ilk ulusal şampiyonası, Kocaeli'ne 24-25 Aralık 2022 tarihinde yapıldı. Bu organizasyonda Türkiye şampiyonu olan milli sporculardan 52 yaşındaki Nesrin Cavadzade ve ikinci olan 47 yaşındaki Oya Ekici spora başlama hikayeleri ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

İki yaşında çocukken geçirdiği havaleden dolayı çocuk felci geçirdiğini belirten Oya Ekici, "Sağ dizim tutmuyor. 21 ameliyat geçirdim. Koltuk değnekleri ile yürüyorum. Yaklaşık 4 yıldır karate yapıyorum. Spor beni hayata bağladı." diye konuştu.


- "Para karatede hedefim dünya şampiyonu olmak"

Spora kızı sayesinde başladığını anlatan Oya Ekici, "6 yıldır kızım karate yapıyor, o başlayınca bende heveslendim. 2 yıl önce değneklerle hocamla kendi çapımda karate yapıyordum. Para karate branşı açılınca bizde başladık. İlk olarak Kocaeli'nde yapılan Türkiye şampiyonasında ikinci oldum. Ardından Gaziantep'te düzenlenen 57. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nda da üçüncü oldum. Para karatede hedefim dünya şampiyonu olmak." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi'nde biyolog olarak çalıştığını aktaran Oya Ekici, şunları kaydetti:

"Engelli bireyler bir şey yapamam dememeli. Kendilerine güvensinler. Kendilerine hiçbir şeyi engel görmesinler. Spor bana çok şey kattı. Öz güvenim arttı. Hayatım değişti, moralim düzeldi. Sağlığım güzel, mutluyum. Ben 2 çocuk annesiyim. 47 yaşında başladım ve bu başarıyı elde ettim. Biz bu yaşta başardıysak gençler çok daha başarılı olacaklardır. Yeter ki istesinler. Ben Gaziantep'teki şampiyonada ilk çıktığımda 'burada ne işim var' demiştim. Üçüncü olunca dünyanın en mutlu insanı olmuştum. Anlatılamayacak, müthiş bir his bu."


- Nesrin Cavadzade: "En büyük hayalim ülkemi bir gün olimpiyatlarda temsil etmek"

Para Karate Milli Takımı sporcularından Nesrin Cevadzade, Gaziantep'te düzenlenen Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nda bir ilke imza attıkları için büyük sevinç yaşadıklarını dile getirdi.

Nesrin, karateye 2015 yılında 45 yaşındayken başladığını belirterek, "2012 yılında oğlum spora başlamıştı. 2013'te kızım, 2015 senesinde de ben karateye başladım. Daha önce de spor yapmayı düşündüm. Ancak kata ve kumitede ayakla yapılan hareketler de olduğu için başlayamamıştım. Para karatede ise ayak hareketleri ve temas yoktu. O sayede bende başlamış oldum. Ahmet Şan hocam sağ olsun beni teşvik etti ve böylece spor kariyerim başladı. Şu an 52 yaşındayım. 3 yıl sonunda birinci dan oldum, daha sonra hakem oldum. Bugün Türkiye Karate Federasyonuna bağlı aynı zamanda milli hakem olarak görev yapıyorum. " diye konuştu.


- "Bu noktaya gelmek için çok emek ve zaman harcadım"

Milli sporcu, geçen senin aralık ayında Kocaeli'nde ilk kez yapılan Para Karate Türkiye Şampiyonası'nda birinci olduğunu söyledi.

Gaziantep'te düzenlenen 57. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'ndan da beşinci olduğunu anımsatan Nesrin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz orada bir ilke imza attık. Türkiye'de engellilerin bu alanda da başarılı olabileceğini kanıtladık. Bunu Türkiye'ye gösterdik. Onun için engelli bireylerimiz kendilerine güvensinler, istediler mi başaramayacakları bir şey yok. Öz güvenli olsunlar, kendilerine bir hedef koysunlar. Emek harcamadan bir yere gelinmez. O açıdan çok çalışmakta önemli. Bu noktaya gelmek için çok emek ve zaman harcadım. 8 yılda bu konuma geldim. Karateyi çok seviyorum. Sanırım mezara kadar sürdüreceğim. Hakem olarak daha fazla klasman atlamak, sporcu olarak daha ileri gitmek istiyorum. 22-26 Mart tarihlerinde İspanya'da Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası düzenlenecek. Öncelikli hedefim orada madalya almak. En büyük hayalim ise ülkemi bir gün olimpiyatlarda temsil etmek."


- Antrenör Yasin Çetintaş: "Gelin karateyle birlikte engelleri aşalım"

Para Karate Milli Takım Antrenörü Yasin Çetintaş ise hedeflerinin karate sporunun iyileştirici ve birleştirici gücünü dezavantajlı kesimler için kullanmak olduğunu söyledi.

Kocaeli'ndeki Para Karate Türkiye Şampiyonası'na 19 sporcu ile katıldıklarını anımsatan Çetintaş, "Organizasyona görme, bedensel ve mental engelliler olmak üzere 3 farklı kategoride sporcularımızla katıldık. Onların da rekabet duygusunu tatmaları bizleri çok mutlu etti." diye konuştu.

Para karatede yarışların kata branşında yapıldığına dikkati çeken Çetintaş, şunları kaydetti:

"Para karatede herhangi fiziksel bir temas söz konusu değil. Bu olmadığı için her yaştan herkes bu sporu yapabilir. Ailelerimiz bu konuda rahat olsunlar. Bu anlamda engelsiz yaşam merkezleri, belediyeler ve rehabilitasyon merkezlerimizin desteği de çok önemli. Özellikle engelli birey ve ailelerine seslenmek istiyorum. Gelin karateyle birlikte engelleri aşalım."


Dünya Karate Şampiyonası Nesrin Cevadzade Oya Ekici Para Karate Milli Takımı