Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Bağış, 15 Temmuz darbe girişimini Çek okuyuculara anlattı

TAKİP ET

Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla 7 yıl önce yaşanan...

Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla 7 yıl önce yaşanan hain kalkışmayı, ülkenin önde gelen gazetelerinden Lidove Noviny’de kaleme aldığı "Eşsiz Sivil Demokrasi Zaferi" başlıklı yazısıyla Çek okuyuculara aktardı.

Gazetede bugün yayımlanan makalede, Bağış, demokrasi ve özgürlüğün, Türkiye ile Çekya'yı birleştiren en önemli değerler olduğunu, her iki ülkenin de halkları için bu ortak değerleri sağlama arayışında büyük fedakarlıklar yaptığını belirtti.

Bağış, Türkiye’nin dünyanın en enerjik ve güçlü demokrasilerinden birine ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, özellikle son seçimlerdeki katılım oranına ve meclisteki çeşitliliğe dikkati çekti.

15 Temmuz’un Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) karşı Türk vatandaşlarının sergilediği kahramanlığın 7. yılı olduğunun altını çizen Bağış, terör örgütünün, o gece 250’den fazla sivil vatandaşı öldürdüğünü, TBMM başta olmak üzere çok sayıda kamu kuruluşunu bombaladığını kaydetti.

Bağış, "O gece, dünya, farklı siyasi görüş ve yaşam tarzlarından Türklerin demokrasi, istikrar ve özgürlüklerini savunmak için birleştiğine tanık olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Hain kalkışmaya ilişkin yürütülen soruşturmalar ve mahkemedeki duruşmaların, Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısının, Fetullah Gülen'in doğrudan talimatıyla FETÖ tarafından düzenlendiğini gösterdiğini belirten Bağış, tüm yasal işlemlerin hukuk devleti ilkelerine ve yasal sürece uygun tamamlandığının altını çizdi.

Bağış, "Türkiye, en karanlık saatlerinden birinde hangi ülkelerin halkımızın yanında olduğunu gördü. Bu bağlamda müttefikimiz Çekya'ya, Türkiye'nin ve ortak değerlerimizin yanında yer aldığı için şükranlarımı sunuyorum. Darbecilerin yönetimindeki F-16lar’ın bombardımanı sonucu zarar gören TBMM'nin Çek yapımı kristal avizelerini gönüllü olarak onaran Çek müttefiklerimize içtenlikle minnettarız." ifadelerini kullandı.

​​​​​​​- Çek makamlarına "FETÖ" uyarısı

FETÖ'nün değerlerinin, Batı’nın ve Türkiye’nin ilkeleriyle bağdaşmadığına işaret eden Bağış, Çek makamlarına, "Çekya'daki FETÖ bağlantılı örgütlere karşı gerekli önlemleri alma" çağrısında bulundu.

Büyükelçi Bağış, "FETÖ, imajını iyileştirmek için okullarını ve uygun ücretli eğitimi bilinçli olarak kullanmaktadır. Ancak FETÖ'nün bu okulları, birer mürit devşirme merkezi olarak kullandığı da tartışılmaz bir gerçek. Radikal ideolojileri, Çekya dahil FETÖ okullarına ev sahipliği yapan her ülke için bir ulusal güvenlik tehdididir." görüşünü paylaştı.

15 Temmuz Çekya Egemen Bağış FETÖ Prag