Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğinde, Büyük Önder Atatürk'ü anma töreni düzenlendi

TAKİP ET

TOKYO Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılı...

TOKYO Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılı dolayısıyla, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde anma töreni gerçekleştirildi.

Anma törenine, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, başkentte görevli Türk kurumlarının temsilcileri, görevliler ve davetliler iştirak etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Güngen, vefatının 84. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla andıklarını söyledi.

Güngen, Atatürk'ün Milli Mücadele yıllarını anlattığı Nutuk eserinin son bölümünden bir alıntı okumak istediğini belirterek, eserden şunları aktardı:

"Görülüyor ki, biz her vasıtadan, yalnız ve ancak bir tek temel görüşe dayanarak yararlanırız. O görüş şudur. Türk milletini, medeni dünyada, layık olduğu mevkide yükseltmek, Türkiye Cumhuriyeti'ni sarsılmaz temelleri üzerinde her gün daha da güçlendirmek.

Efendiler sizi günlerce işgal eden uzun ve teferruatlı nutkum nihayet geçmişe karışmış bir devrin hikayesidir. Bundan milletim için ve gelecekteki evlatlarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek bazı noktaları belirtebilmişsem kendimi bahtiyar sayacağım.

Efendiler bu nutkumda, milli varlığı sona ermiş sayılan büyük bir milletin istiklalini nasıl kazandığını, ilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan milli ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım."

Katılımcılara, "Atatürk'ün çizdiği yolu hatırlatmak için alıntı pasajı okuduğunu" kaydeden Güngen, 10 Kasım'ın bir yas günü olmadığını belirterek, "Hem ecdadımızın hem bugünkü varlığımızın değerini bilmeliyiz." ifadelerini kullandı.

10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk Japonya Korkut Güngen Tokyo Büyükelçiliği