Türkiye yıl sonuna kadar 115 milyon metreküp hazır beton üretmeyi hedefliyor

TAKİP ET

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık: - "Türkiye'de yaklaşık 110 milyon metreküp beton üretilmektedir. Dünyada Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra, hacimsel olarak en çok beton üreten üçüncü ülke konumundayız. Kalite ve hacim olarak da Avrupa'da birinci sıradayız" - "Fahiş fiyatla beton satışına biz de karşıyız. Fırsatçılara yer vermememiz lazım. Çünkü yapı malzemesi çok önemli. Özellikle deprem bölgesi olan ülkemizde"

MERT DAVUT - Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, Türkiye'de hazır beton üretiminin 110 milyon metreküp civarında olduğunu belirterek, "Bu yıl 115 milyon metreküp beton üretimi bekliyoruz. Yaklaşık 6 milyar dolar ciromuz var." dedi.

Yavuz Işık, hazır beton sektöründeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 110 milyon metreküp beton üretimi yapıldığına dikkati çekerek, "Dünyada Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra, hacimsel olarak en çok beton üreten üçüncü ülke konumundayız. Kalite ve hacim olarak da Avrupa'da birinci sıradayız." diye konuştu.

Işık, Birliğin 1988'de kurulduğunda ülkede 1,5 milyon metreküp beton üretildiğini belirterek, "Bu yıl 115 milyon metreküp beton üretimi bekliyoruz. Yaklaşık 6 milyar dolar ciromuz var. Hazır beton çok önemli bir yapı malzemesidir. Yerine de başka bir malzeme ikame etmek mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Fahiş fiyatla beton satışına karşıyız"

Rekabet Kurulunun, deprem bölgesi odağında çimento ve hazır beton sektörü için 17 teşebbüs hakkında başlattığı soruşturmaya da değinen Işık, şunları kaydetti:

"Deprem insanları öldürmüyor, çürük binalar insanları öldürüyor. Burada yaklaşık 50 binin üzerinde can kayıplarımız var." dedi.

Bu kapsamda denetimlerin arttığına işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada da hiç kuşkusuz sadece deprem bölgesinde değil, Türkiye'nin her tarafında enflasyonist ortamda emtia fiyatlarını, enerji fiyatlarını bahane eden birtakım firmalar haksız kazançlara gitmektedir. Bunları biz de duyuyoruz ama bizim üyelerimizin arasında buna rastlamak daha azdır. Fahiş fiyatla beton satışına biz de karşıyız. Fırsatçılara yer vermememiz lazım. Çünkü yapı malzemesi çok önemli. Özellikle deprem bölgesi olan ülkemizde.

İstanbul'da depreme dayanıksız binaların geri dönüşümüne ilişkin ilgili bakanlıkların ve belediyelerin çalışmalar yaptığını hatırlatan Işık, "Kalite yönünden de biz Birlik olarak İstanbul'da deprem performans analizleri yaptık. Deprem performans analiz merkezi diye bir merkezimiz var. Burada hem ileri teknikte hem de tarama usulüyle binaların depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ettik. Burada vatandaşlarımızın, sanayi kuruluşlarının, belediyelerin müracaatlarını alıyoruz. Burada birtakım tespitler yapıyoruz, bunları raporluyoruz." ifadesini kullandı.

- İstanbul'da fuar ve kongre gerçekleştirilecek

Işık, 8 Kasım'da İstanbul'da başlayacak ve hazır beton sektörünün temsilcilerinin bir araya geleceği fuar ve kongre organizasyonuna da değinerek, son 5 yıldır fuar ve kongre yapmadıklarını söyledi.

Kongre için 67 kişilik bilim kurulu kurduklarını anlatan Işık, kongrede ele alınacak başlıkların önceden belirlendiğini dile getirdi.

Işık, şu ana kadar 11 fuar düzenlediklerini kaydederek, "Özellikle yurt dışından katılımcılar gelecekler. Orada yeni teknolojileri görecekler. Yeni teknolojide hiç kuşkusuz enerji tasarrufu ile ilgili, dijitalleşme ile ilgili ve elektronik takip sistemi ile ilgili yeni gelişmeleri yerinde izleyecekler." dedi.

- Yerli ve milli hazır beton üretimi

Üretim için kullanılan ekip ve ekipmanların daha önceki yıllarda ithal edildiğini vurgulayan Işık, "Bugün artık hazır beton sektöründeki ekip ve ekipmanların önemli bir kısmını, belki yüzde 70-80'ini ihraç ediyoruz. Bundan da Türkiye ciddi şekilde döviz elde ediyor." diye konuştu.

Hazır beton üretimin yerli ve milli olduğunu anlatan Işık, elektrik üretiminde yeşil enerjiye geçildiğini bildirdi.

Işık, "Birçok fabrikamız kurdukları güneş panelleriyle ve rüzgar enerji santralleriyle ihtiyaçlarını gidermekteler. Doğal gazdan dönüştürülerek enerji ve elektrik kullanmıyorlar. Temiz enerjiye çok önem veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

hazır beton THBB Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık