TÜRKSOY 30. yıl kutlamaları toplantısında birlik mesajı verildi

TAKİP ET

ABD'nin başkenti Washington'da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin Büyükelçileri...

ABD'nin başkenti Washington'da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin Büyükelçileri, teşkilatın 30. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenecek etkinlikler için yapılan toplantıda birlik mesajı verdi.

TÜRKSOY Dönem Koordinatörlüğünü üstlenen Azerbaycan’ın Washington Büyükelçiliğindeki toplantıya ev sahibi Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim'in yanı sıra, Kazakistan Büyükelçisi Yerzhan Ashikbayev, Kırgızistan Büyükelçisi Baktybek A. Amanbaev, Türkmenistan Büyükelçisi Meret B. Orazov, Türkiye Büyükelçisi Murat Mercan ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev başkanlığındaki TÜRKSOY heyeti katıldı.

Çalışma toplantısının açılış konuşmasında Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim, 2023 yılının tüm Türk dünyası için önemli olduğunu belirterek, "TÜRKSOY’un 30. yılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı. Şuşa'nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasını ve Azerbaycan’ın Millî Lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılını kutladığımız önemli bir zaman dilimi içerisindeyiz. Birlikteliğimizi dünyaya göstermenin tam zamanı." dedi.

İbrahim, "Bu kapsamda Türk devletleri işbirliğinde düzenleyeceğimiz etkinliklerin çok anlamlı olacağını düşünüyorum. Ülkem adına bu anlamlı çalışmaya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Türk Dünyasının altın çağını yaşadığını ifade eden TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev de, "Biz birlikteyiz. Bunu tüm dünyaya daha çok göstermeliyiz.’’ dedi.

Raev, TÜRKSOY'un 30. yılında, üye devletlerde yapılacak etkinliklerin yanında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi ve UNESCO Genel Merkezinde "iki tarihi etkinliğe" imza atılacağını belirtti.

- Karabağ Zaferi ve Türkiye'deki depremlere atıf yaptı

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, toplantı sonunda yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı Karabağ Zaferi ile Türkiye'de yaşanan depremler hakkında şunları söyledi:

"Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi ile tüm Türk dünyası mutlu oldu. Zaferin sevincini paylaştı. Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında ise acımız birdi. Biz birlikteyiz diyerek desteğimizi paylaştık. İki farklı olay halklarımızı birbirine daha çok yakınlaştırdı. Bizleri kenetledi ve durum ne olursa olsun birbirimizin yanında olduğumuzu dünyaya gösterdi. Şimdi dünyaya umut olan bu birlikteliği daha fazla kişiye göstermenin zamanı."

İlk Türk işbirliği örgütü olan TÜRKSOY’un 30. yılı kapsamında düzenlenecek etkinliklerin Türk kadim kültürünün daha geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olacağını söyleyen Raev, aynı zamanda Türk diasporasının birbiri ile etkileşimi artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Raev'in, TÜRKSOY üyesi devletlerin büyükelçilerine katkılarından dolayı teşekkürlerini sunduğu toplantı hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Türk büyükelçiler TÜRKSOY'UN 30. yılı Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Washington DC