Tuvalu'nun yeni Başbakanı belli oldu

TAKİP ET

Tayvan, yeni Başbakan Feleti Teo'nun, kendileri ile diplomatik ilişkilerini sürdüreceğini teyit etti

Pasifik'teki ada ülkesi Tuvalu'da, 26 Ocak'ta düzenlenen genel seçimlerin ardından yeni Başbakan Feleti Teo oldu. Tayvan, Teo'nun kendileriyle diplomatik ilişkileri sürdüreceğini bildirdi.

Ada ülkesinde 26 Ocak'taki genel seçimlerde Tuvalu parlamentosundaki 16 sandalyenin kazananları belli oldu. Tayvan ile diplomatik ilişkileri sürdürme yanlısı eski Başbakan Kausea Natano ve kabinesindeki 8 bakandan 3'ü parlamentoya giremedi.

Tuvalu Genel Valisi Tofiga Veavalu Falani, yeni parlamento üyelerinin mutabakatla aday gösterdiği eski Tuvalu Başsavcısı Feleti Teo'yu başbakan olarak atadı.

Focus Taiwan'ın haberine göre Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'ın Tuvalu temsilcisi Andrew Lin'in Teo'ya tebriklerini ilettiğini bildirdi.

Teo'nun Lin'e, Tuvalu'da Tayvan ile diplomatik ilişkileri sürdürme konusundaki mutabakatı hatırlattığı, Teo'nun Tayvan'ı defalarca ziyaret ettiği ve Tayvan dostu duruşuyla tanındığı kaydedildi.

Teo ve kabinesinin yemin töreni bu hafta içerisinde düzenlenecek.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, Teo'yu tebrik ederek, Tuvalu ile ilişkilere önem verdiklerini vurguladı.

Albanese, "Tuvalu, Avustralya'nın desteğine güvenebilir ve Başbakan Teo ile çalışmayı dört gözle bekliyorum." ifadesini kullandı.

Yaklaşık 11 bin 500 nüfuslu Tuvalu'daki seçimler, bölgedeki jeopolitik konumu dolayısıyla ABD, Çin ve Avustralya tarafından yakından takip ediliyordu.

Tuvalu seçimlerinden önce, 15 Ocak'ta Pasifik ada ülkesi Nauru, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Halen Orta Amerika ülkeleri Guatemala, Belize, Güney Amerika ülkesi Paraguay, Karayip ülkeleri Haiti, Saint Vincent ve Grenadinler, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Pasifik ülkeleri Tuvalu, Palau, Marshall Adaları ile Afrika ülkesi Esvatini, Tayvan'ı Çin'in temsilcisi olarak tanıyor.

Bu ülkeler dışında Vatikan Şehir Devleti de Tayvan'ı tanıyor.

Feleti Teo Tuvalu