UCM Başsavcısı Han, Sudan'da Roma Statüsü suçlarının işlendiğine dair delillerin bulunduğunu söyledi

TAKİP ET

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, "Değerlendirmelerim, Sudan ordusu ve Hızlı Destek...

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, "Değerlendirmelerim, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) Darfur'da Roma Statüsü suçları işlediğine dair delillerin bulunduğunu gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Han, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini video konferans yoluyla Çad'dan üye ülkeleri bilgilendirdi.

Sudan'daki çatışmada hızla şekilde "kırılma noktasına" yaklaşıldığına işaret eden Han, "Sudan'ın hemen şimdi, hiç olmadığı kadar, dikkatinize ihtiyacı var." uyarısında bulundu.

Han, Darfur'da görüştüğü kişilerin cinsel şiddete uğradıklarını aktardıklarını belirterek, bir kadının Dünya Gıda Programının Batı Darfur'daki deposunda taciz edildiğini iddia ettiğini dile getirdi.

Uluslararası toplumun "hukukun düzensiz şekilde" uygulanamayacağını idrak etmesi gerektiğinin altını çizen Han, aynı zamanda Darfur'daki olayların daha geniş bölgeye yayılma riskine karşı uyardı.

Han, Roma Statüsü'ne göre, mahkemenin yetki alanına giren soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve saldırı suçlarına atıfta bulunarak, "Değerlendirmelerim, Sudan ordusu ve HDK'nin Darfur'da Roma Statüsü suçları işlediğine dair delillerin bulunduğunu gösteriyor." dedi.

BM Güvenlik Konseyinin de desteğini talep eden Han, Sudan hükümeti ve HDK yetkililerinin, UCM'nin soruşturmasını gerçekleştirmesi için gerekli bilgi paylaşımı yapmadığını ifade etti.

Han, Sudan hükümetinden 35 farklı talepte bulunulduğunu ancak "tek bir kağıt parçası" bile alamadıklarını belirterek "HDK için de durum aynı." açıklamasını yaptı.

Tarafların gecikmeden soruşturmaya ilişkin gerekli bilgileri paylaşması için çağrısını yineleyen Han, eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in davasında da gelişmeler olduğunu, önemli deliller elde edildiğini bildirdi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

5. ayına giren ve Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

BM, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu bildirdi.

Darfur Roma Statüsü suç Sudan UCM Başsavcısı Kerim Han