Uganda ve Güney Sudan sınır güvenliği konusunda anlaşma imzaladı

TAKİP ET

Anlaşma kapsamında, sınır kapılarından insan geçişlerinin yanı sıra mal geçişlerinin de daha kolay sağlanması için çalışmalar yürütülecek

Doğu Afrika ülkelerinden Uganda ve Güney Sudan, sınır güvenliğinin sağlanması konusunda anlaşma imzaladı.

Uganda merkezli Monitor gazetesinin haberine göre, iki ülke temsilcilerinin katıldığı imza töreninde taraflar, sınır güvenliğinin sağlanması için daha fazla işbirliği kararı aldı.

Sınır güvenliği konusunda sağlanan anlaşma kapsamında sınır kapılarından insan geçişlerinin yanı sıra mal geçişlerinin daha kolay sağlanması için çalışmalar yürütüleceği kaydedildi.

Ayrıca tarafların, Uganda'da yaşayan Güney Sudanlı mültecilerin ülkelerine dönüşleri için ortak bir mekanizma oluşturulacakları bilgisi paylaşıldı.

Anlaşmanın, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk eden 2 milyondan fazla Güney Sudanlıya geri dönmeleri çağrısı yapması sonrası gelmesi dikkati çekti.

Sudan'dan 2011'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Yıllarca süren savaşın ardından 2018'de taraflar barışa imza atsa da kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanamadığı ülkede, farklı kabileler ve gruplar arasında şiddet olayları sürüyor.

Güney sudan mülteci Uganda