Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

TAKİP ET

"İnşaatı devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattımızı 2024 sonunda bitireceğiz. Siz bu hızlı treni Gaziantep'ten Habur'a, Musul üzerinden Bağdat'a indirdiğinizde aslında yeni bir baharat yolu inşa etmiş oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanları, ticari koridorları ve Türkiye'nin gücünü gösteren hatlar" - "(Demir yolu hattı) Adıyaman'a ve bölgeye müthiş bir hareketlilik getirecek. Buradaki üretimi, istihdamı ve turizmi artıracak. Biz 2053'ün planlarını yaparken dünyadaki lojistik koridorları da bir taraftan dizayn ediyoruz"

Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen şehirleri eskisinden çok daha iyi hale getireceklerini belirten Karaismailoğlu, bölgeleri yeniden ihya ederken, ulaştırma altyapılarını da geliştireceklerini söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, bölgede devam eden onlarca projeleri bulunduğunu ve bunları bir an önce bitireceklerini vurgulayarak, burada havalimanı altyapılarının önemli ölçüde tamamlandığını kaydetti.

Bölgede önemli demir yolu yatırımları yapacakları bilgisini veren Karaismailoğlu, "İnşaatı devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattımızı 2024 sonunda bitireceğiz. Bunu bitirince İstanbul'dan, Edirne'den hızlı trene binen bir vatandaşımız, kesintisiz şekilde Gaziantep'e kadar ulaşabilecek. Yaklaşık 8 saat içerisinde İstanbul-Gaziantep yolculuğu yapılabilecek. Aynı şekilde Ankara-Sivas hattını önümüzdeki günlerde açacağız. Bittiğinde bunu Kars'a kadar uzatacağız. Aynı şekilde Sivas'tan Malatya ve Elazığ'a kadar da indireceğiz. Mersin-Gaziantep hattını da bitirdiğimizde Şanlıurfa'ya uzatacağız. Habur'dan getirip sınırımıza bağlayacağız." diye konuştu.

- "Hızlı tren hatları üretimi, istihdamı ve turizmi artıracak"

Irak hükümetinin yanı sıra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez ülkeleriyle de demir yolu özelinde görüşmeler yaptıklarına işaret eden Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bu hızlı treni Gaziantep'ten Habur'a, Musul üzerinden Bağdat'a indirdiğinizde aslında yeni bir baharat yolu inşa etmiş oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanları, ticari koridorları ve Türkiye'nin gücünü gösteren hatlar. Biz bir taraftan bunları planlıyoruz. Burada ticaret, ihracat ve hareketlilik artacak. Adıyaman'a ve bölgeye müthiş bir hareketlilik getirecek. Buradaki üretimi, istihdamı ve turizmi artıracak. Biz 2053'ün planlarını yaparken dünyadaki lojistik koridorları da bir taraftan dizayn ediyoruz."

Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin bölünmüş yol uzunluğunun 29 bin kilometreye ulaştığının altını çizerek, 2053'te bunu 38 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bugün 13 bin 100 kilometre olan demir yolu ağını ise 2053 yılında 28 bin kilometreye ulaştırmayı planladıklarını belirten Karaismailoğlu, şu anda ülke genelinde devam eden demir yolu yatırımlarının bugünkü maliyetinin 27 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Karaismailoğlu, yatırımların tamamlanmasıyla hızlı tren olan il sayısının 8'den 54'e yükseleceğini vurgulayarak, "Bunu uluslararası koridorlara bağladığımızda, yıllar sonra Doğu Ekspresi Kars'tan Bakü'ye kadar gidebilecek. Onun alt yapısını biz bugünden planlıyoruz. Yine Nahçıvan üzerinden Zengezur Koridoru'ndan Bakü'yü planlıyoruz. Gaziantep'ten, Şanlıurfa'dan, Adıyaman'dan, Mardin'den Basra Körfezi'ne uzanan bir uluslararası ve dünyanın en önemli baharat yollarından bahsediyoruz. Bizim bir yatırım programımız var. Biz bunu takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Burası eskisinden daha iyi olana kadar devam edeceğiz"

Son 1 aydır yatırımlarını, insan ve makine güçlerini tamamen deprem bölgesine sevk ettiklerini belirten Karaismailoğlu, şimdi bölgede yavaş yavaş düzenin sağlandığını ve geçici barınma alanlarının da oluşmaya başladığını anlattı.

Karaismailoğlu, dolayısıyla artık şantiyelerine dönmeye başladıklarını ancak depremden etkilenen illerden ellerini hiçbir zaman çekmeyeceklerinin altını çizerek, "Burası eskisinden daha iyi olana kadar devam edeceğiz." dedi.

Türkiye genelinde devam eden yatırımlarının da bulunduğuna işaret eden Karaismailoğlu, deprem gündemi nedeniyle erteledikleri bazı açılışları da artık gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Karaismailoğlu, bunlardan en önemlilerinin Ankara-Sivas hızlı tren hattı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Nisan sonuna gelmeden bunu da bitirip hizmete alacağız. Sadece Sivas'ı değil Kırıkkale ve Yozgat'ı da bağlamış oluyoruz. Yine İstanbul'da Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden geçen metro hattımızın da son aşamasına geldik. Onu da önümüzdeki günlerde açarak hem dünyanın en büyük kapasiteli ve en modern hastanesi, günlük 100 bin insan hareketinin olduğu hastaneyi metroyla buluşturup, İstanbul'un yeni toplu yaşam alanları olan Kayaşehir ve Başakşehir'i de metro ile buluşturmuş oluyoruz. Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattının da Gayrettepe uzantısını önümüzdeki günlerde açacağız. Ankara'da AKM-Kızılay metro hattını önümüzdeki günlerde hizmete alacağız. Zigana Tüneli 14,5 kilometreyle Avrupa'nın en uzun tüneli. Bunu da önümüzdeki günlerde hizmete alacağız. Adana'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü de bitiriyoruz."

Türkiye'nin ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımlarının dünya tarafından ciddi şekilde takip edildiğini, yaptıkları bütün işlerle gurur duyduklarını ancak hiçbir zaman yetinmediklerini aktaran Karaismailoğlu, büyük hedefleri olduğunu ve bunlara ulaşmak için de olmazsa olmazlarının güçlü bir ulaştırma altyapısı olduğunu bildirdi.

Karaismailoğlu, "Çok büyük işler yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. Ancak (depremden bölgesi) buradan hiçbir zaman elimizi çekmeyeceğiz. 30 gündür burada milletimizle beraberiz. Biz milletimiz sıkıntı içerisindeyken başka yere gidemezdik. Geceleri çadır kentlerde gündüzleri işimizin başında vatandaşımızın biraz daha yüzü gülümsesin diye daha rahat yaşam konfor alanları üretiyoruz. Vatandaşımızı çadırda gördükçe bu alanları (konteyner) bir an önce bitirmek için çalışıyoruz. Çadır kentlerde mart sonu itibariyle önemli bir mesafeyi aşmış olacağız ama nisan sonu itibariyle Adıyaman ve diğer deprem bölgelerinde çadır görmeyeceğiz. Hedefimiz budur." değerlendirmesini yaptı.

(Sürecek)

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu DEPREM Editör Masası konteyner