Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, AA Editör Masası'na konuk oldu: (4)

TAKİP ET

"İstanbul'da 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatırımımız var. Bunlardan ikisini açtık. Metro istasyonlarımız, böyle olası afet durumlarında bir taraftan sığınak olarak kullanılacak, hatlarımız da hizmet vermeye devam edecek" - "Münferit de olsa bazı tepkiler olabiliyor. Onlar da çok haklıdırlar. Sonuna kadar haklıdırlar çünkü, can kayıpları var. Devlet millet el ele, bu işin üstesinden geleceğimizi onlar da çok iyi biliyorlar ve sonucunda kucaklaşıyoruz ve inşallah onların duaları bizi ayakta tutacak ve bu işlerin daha da hızlanmasını sağlayacak"

Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Deprem bölgesinde 10 bin kilometre kara yolu, 2 bin kilometre demir yolu ağı olduğunu aktaran Karaismailoğlu, son teknolojiyle yapılacak hızlı tren hatlarının devreye girmesiyle mevcut demir yolu hattının lojistik yük hattı olarak kullanılacağını söyledi.

Karaismaioğlu, Nurdağı'nda yaptıkları 150 metre yüksekliğindeki viyadüğün ileri teknoloji ve mühendislik sayesinde herhangi bir hasar almadığını belirterek, "Biz bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Sonuçta projenin niteliği, yapıldığı yer, zemim etütleri, bunlar çok önemli. Aslında siz bilime uyduğunuzda, yasalara, yönetmeliğe uyduğunuzda aslında bir sorun yaşamıyorsunuz. Ama bunların sağından solundan dönmeye çalıştığınız zaman maalesef böyle üzüntülü durumlarla karşılaşılıyoruz. O yüzden biz yaptığımız her projenin arkasındayız. Özellikle son 20 yılda yaptığımız projeler bizim yüz akı projelerimizdir." değerlendirmesini yaptı.

Projeleri en son mühendislik çözümleriyle hayata geçirdiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, "Dünyaya bu mühendislik yöntemlerini artık ihraç eder duruma geldik." dedi.

Bakan Karaismailoğlu, projelerin olası afet durumlarında hizmet vereceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Gerek İstanbul Havalimanı olsun gerek Kuzey Marmara Otoyolu olsun, 400 kilometrelik bir ağdan bahsediyoruz, yani bütün Marmara'yı neredeyse çepeçevre sarıyor. Yine Avrasya Tüneli bakın çift katlı ve iki kıtayı birbirine bağlayan dünyanın mühendislik açısından ender projelerinden birisi. Hatta üç kat diyebiliriz, altında da bir servis yolu var, bakım hizmeti vermek için. Orada da sismik izolatörler var. Depremden gelecek olan yükleri karşılamak için izolatörler, tünelimizi koruma altına alıyorlar. Yine batırma tüple yaptığımız Marmaray'ı da aynı şekilde bu izolatörler, depremden gelecek yükleri minimuma indiren ve tüneli koruyan yapılar olarak inşallah hizmet verecekler."

İstanbul'da şu anda 100 kilometrenin üzerinde demir yolu yatırımının devam ettiğini, ikisini hizmete açtıklarını anlatan Karaismailoğlu, "Diğerleri devam ediyor. Metro istasyonlarımız, böyle olası afet durumlarında bir taraftan sığınak olarak kullanılacak, hatlarımız da hizmet vermeye devam edecek. 'Hayat ulaşınca başlar' diyoruz ya aslında bu, yaptığımız güçlü yatırımlarla oluyor." diye konuştu.

Karaismailoğlu, deprem bölgesinde hızla normal hayata dönmek için çok büyük gayretle ve sistemle çalıştıklarını ama her şeyin bitmesi için zaman gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bölge çok büyük bir darbe aldı ve buradan göç edenler de çok oldu. Ama yapacağımız bu yatırımlar, yapacağımız hazırlıklarla onların hızlı bir şekilde geri dönmelerini sağlamak da bizim önemli bir çalışmamız. Koordinasyon ekiplerince haftalık, aylık planlamalar yaparak hayatın normal akışına dönmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bakanlığımıza, devletimize ait ne kadar iş makinesi varsa deprem bölgesinde çalışıyor. Dünyanın en büyük depremlerinden biri olduğunu vatandaşlarımız da görüyor, bu kadar büyük bir ölçekte bir depreme müdahale edilmesi gereken planlamaların çok çok üzerinde bir efor sarf edildiğini de görüyorlar. Ama tabii ki şu an yaşam onlar için daha zor. Neler yapabileceğimizi, nasıl çalıştığımızı da görüyorlar. Bu işin üstesinden kimin kalkabileceğini de çok iyi biliyorlar. İnşallah onlarla birlikte, onların bize vereceği motivasyonlarla devam edeceğiz. İnşallah devlet, millet, el ele vererek bütün zorlukların üstesinden geleceğiz. Bundan sonra tek ihtiyacımız olan şey zaman."

Ramazan ayında da deprem bölgesinde önemli çalışmalar yapacaklarını bildiren Karaismailoğlu, "Ramazanda burada çok farklı bir ortam üretmek istiyoruz. Onun planlamalarımızı yapıyoruz. Bütün deprem bölgesinde ramazanda inşallah milletimizi bir nebze olsun bu kadar üzüntünün içerisinde o manevi havayla birlikte biraz daha rahatlatmak için önemli çalışma yapacağız." ifadelerini kullandı.

Adil Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Onlar bize güveniyorlar, biz de milletimizle beraber bütün işlerin üstesinden geleceğiz. 24 saat onlarla beraberiz. Gece gündüz, sokaktayız, çadırdayız, konteynerdeyiz. Tabii ki bireysel de olsa, münferit de olsa bazı tepkiler olabiliyor. Onlar da çok haklıdırlar. Sonuna kadar haklıdırlar çünkü can kayıpları var, yaşanan dünyanın en büyük afetlerinden biri. Onun üzüntüleri var, onlar da haklıdır. Ama burada devlet millet el ele, bu işin üstesinden geleceğimizi onlar da çok iyi biliyorlar ve sonucunda kucaklaşıyoruz ve inşallah onların duaları bizi ayakta tutacak ve bu işlerin daha da hızlanmasını sağlayacak."

(Bitti)

adıyaman DEPREM Editör Masası Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu