Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TAKİP ET

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora: - "Türkiye'nin öncülüğünde oluşturulan Tahıl Koridoru kapsamında 1 Ağustos-18 Ekim tarihleri arasında 354 gemi Ukrayna limanlarından hareket etti. Bugüne kadar taşınan toplam yük miktarı 7 milyon 860 bin tonu aşmıştır" - MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı: - "İstanbul Havalimanı, Avrupa havalimanları arasında birinci olurken, Londra, Paris ve Amsterdam havalimanlarını geride bırakmıştır" - CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı: - "İktidar, 'CHP'li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, hizmetlerini nasıl önleriz.' derdinde. Yüce Türk milleti bu haksızlığın bedelini size ilk seçimde ödetecek"

TBMM AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Türkiye'nin öncülüğünde oluşturulan Tahıl Koridoru kapsamında 1 Ağustos-18 Ekim tarihleri arasında 354 geminin Ukrayna limanlarından hareket ettiğini, bugüne kadar taşınan toplam yük miktarının 7 milyon 860 bin tonu aştığını belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep'in Karkamış ilçesine yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi; terör örgütünü ve saldırılarını lanetledi.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, iktidarın, Ankara ve Antalya'daki bazı projelere yönelik politikalarını eleştirerek, "Siyasetin şovunu siz yaptınız, borcunu biz ödüyoruz." sözlerini sarf etti.

"Adalet"in, AK Parti'nin sadece isminde yer aldığını öne süren Arı, "İktidar, 'CHP'li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, hizmetlerini nasıl önleriz.' derdinde. Ama halk yaptıklarınızı görüyor. Yüce Türk milleti bu haksızlığın bedelini size ilk seçimde ödetecektir." diye konuştu.

Arı, Kamu-Özel İşbirliği projelerinin bütçeye ve vatandaşa yük olmaya devam ettiğini savunarak, "Birçok yatırım yanlış planlandığı için bu sistem bütçemize yük olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesince iptal edilen, limanların özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin "torba" kanun teklifi içerisinde TBMM'ye getirildiğini anlatan Arı, tekliften çıkarılan bu düzenlemenin tekrar Meclise getirilmemesini istedi.

-"Yaralı bir kalbi olan annenin yarasını dinlemeyecek misiniz?"

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerine yönelik garanti tutarlarına ilişkin verdiği yazılı soru önergelerine, tek cümleden oluşan ve bilgi içermeyen cevaplar aldığını söyledi. "Bakanlığın neyin üzerini örtmeye çalıştığını" soran Gaydalı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan şeffaf şekilde tüm bilgileri kendileriyle paylaşmasını istedi.

Çorlu tren kazasını anımsatan ve "Arda'nın annesi Mısra Öz'ün size bir sorusu var. " diyen Gaydalı, tabletinden Mısra Öz'ün sorular yönelttiği videoyu komisyona izletmek istedi. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, bunun komisyonun kurallarına uygun olmadığını belirterek Gaydalı'yı uyardı.

HDP'li Gaydalı, "Yaralı bir kalbi olan annenin yarasını dinlemeyecek misiniz? Yaşamını yitirenlerin sorumluluğunu hissediyor musunuz Sayın Bakan?" sorularını yöneltti.

- "İstanbul ranta kurban ediliyor"

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Bakan Karaismailoğlu'na, "bütçe üzerinde büyük yük oluşturduğunu" öne sürdüğü garanti ödemelerinden kurtulmak için çözüm arayışında olup olmadıklarını sordu. Nuhoğlu, "Sayıştay raporlarındaki bulgular, yolsuzluk iddiaları, yıllardır bitirilemeyen işler ve 2023 hedeflerinin çok gerisinde kalınmış olması, bakanlığınızın başarısız olduğunu göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de kişi başına düşen fiber optik kablo uzunluğunun, gelişmiş ülkelerin 100'de biri kadar olduğunu anlatan Nuhoğlu, iktidarın, verdiği sözlere rağmen yatırımları bitiremediğini savundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının üstlendiği en ağır sorumluluğun Kanal İstanbul Projesi olduğunu söyleyen Nuhoğlu, projeye aktarılacak tutarla, daha acil yatırımların gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bazı Arap televizyonlarında Kanal İstanbul'a ilişkin reklamların yayınlanmasının ardından projenin esas amacının ortaya çıktığını iddia eden Nuhoğlu, "İstanbul ranta kurban ediliyor." görüşünü öne sürdü.

Nuhoğlu, iktidardan, "Kanal İstanbul çılgınlığından ve bölgeyi yapılaşmaya açmaktan vazgeçmesini" istedi.

- "Yeşil liman uygulamaları desteklenmeli"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 18 Mart 2022'de hizmete açılan ve bir yatırım şaheseri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün millete büyük bir gurur yaşattığını dile getirdi. Bu dev eserin, çok yoğun çalışmaların neticesinde bir yıl erken bitirildiğini ve Malkara'dan Çanakkale'ye uzanan 103 kilometrelik otoyolun da hizmete açıldığını anımsatan Kalaycı, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Yük taşımacılığında demir yolunun payının artırılması gerektiğini vurgulayan Kalaycı, Türkiye'de demir yolu ve kent içi ulaşım sektörlerinde artan kamu yatırımlarına paralel olarak önemli ölçüde çeken ve çekilen araç ihtiyacının ortaya çıktığına işaret etti.

Kalaycı, Türkiye'de yerli raylı sistem aracı sanayisinin gelişimi ve üretilen araçların ihracatıyla ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla tüm raylı sistem araçlarının tasarımı, üretimi, bakım ve onarımının yapılması, ayrıca kritik alt bileşenlerinin yerleştirilmesi ve yerlilik oranlarının artırılması yönünde yapılan çalışmaları desteklediklerini bildirdi.

Öte yandan salgın döneminde kapanma ve karantina süreçlerinin etkisiyle dünya genelinde hava limanları ve havacılık sektörünün çok zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Kalaycı, Uluslararası Havalimanları Konseyi verilerine göre, Türk havacılık sektörünün, salgın dönemindeki performans ve dayanıklılığının Avrupa'dan daha iyi durumda olduğunu söyledi.

MHP'li Kalaycı, "2022 yılının 3. çeyreğinde en fazla yolcu ağırlayan havalimanları arasında İstanbul Havalimanı, Avrupa havalimanları arasında birinci olurken, Londra, Paris ve Amsterdam havalimanlarını geride bırakmıştır. Antalya Havalimanı ise Avrupa'nın en yoğun yedinci havalimanı olmuştur." diye konuştu.

Türk Hava Yollarının, uyguladığı akılcı politikalarla salgın sürecinden güçlenerek çıkmayı başardığına dikkati çeken Kalaycı, şirketin operasyonel ve finansal sonuçlarıyla rakiplerinden olumlu ayrışarak tüm olumsuzlukları ve belirsizlikleri daha iyi yönettiğini kaydetti.

Kalaycı, liman yatırımlarının bütüncül bakış açısıyla değerlendirilmesi, fiziksel altyapının geliştirilerek deniz yolu taşıma paylarının artırılmasının önemine değinerek, "Limanların coğrafi tekel konumu dikkate alınarak etkin bir düzenleme ve denetim sistemi oluşturulmalıdır. Yeşil Liman uygulamaları desteklenmelidir." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Bravo Cumhurbaşkanı'mıza, bizi iktidara taşıyan milletimize"

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, ulaştırma ve haberleşme sektörünün, hayatın her anında var olan hizmetleri içerdiğine işaret etti.

İktidarlarında ulaştırma sektöründe dev projeleri hayata geçirdiklerini anlatarak, projeleri sıralayan Cora, nice geçilemeyen yolların artık viyadük ve tünellerle geçilebilir hale getirildiğini söyledi. Vatandaşa daha konforlu, güvenli, geniş ve kısa yollar sunduklarını ifade eden Cora, "Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki fark budur. AK Parti'nin siyaset anlayışı budur." diye konuştu.

AK Parti'li Cora, ülke tarihinde ilk kez bir siyasi partiye 21. kez bütçe yapma hakkı tanımasının, vatandaşların yatırımları gördüğünün kanıtı olduğunu ancak muhalefetin bu hizmetleri eleştirdiğini kaydetti. Cora, "Sizler bu hizmetlere hakaret edin, iftira atın, biz hayata geçirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Ulaştırma sektöründeki yatırımlarla GSYH, üretim ve istihdama katkı sağlandığına dikkati çeken Cora, tünel, otoyol, hava yolu, demir yolu, havalimanı sayılarını aktardı. Bu sırada bir muhalefet milletvekilinin, "Bravo" demesi üzerine Cora, "Bravo Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, bizi iktidara taşıyan milletimize." karşılığını verdi.

Muhalefetin, İstanbul Havalimanı'na yönelik eleştirilerini anımsatan Cora, tesis ile bugün çok önemli başarılara imza atıldığını kaydetti.

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle oluşturulan Tahıl Koridoru'na işaret eden Cora, "Türkiye'nin öncülüğünde oluşturulan Tahıl Koridoru kapsamında 1 Ağustos-18 Ekim tarihleri arasında 354 gemi Ukrayna limanlarından hareket etti. Bugüne kadar taşınan toplam yük miktarı 7 milyon 860 bin tonu aşmıştır." bilgisini verdi.

Cora, Trabzon-Erzincan demir yolunun yarın değil, hemen ihale edilmesini istediklerini dile getirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023 yılı bütçesi