Uluslararası Balkan Üniversitesinde 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü nedeniyle program düzenlendi

TAKİP ET

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Uluslararası Balkan Üniversitesince (IBU), 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü...

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Uluslararası Balkan Üniversitesince (IBU), 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü vesilesiyle program gerçekleştirildi.

Üniversitenin kampüsünde düzenlenen programa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyetin yanı sıra Eski Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Eski Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, milletvekilleri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

IBU Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, burada yaptığı konuşmada, bu topraklarda her daim coşkuyla kutlanacak olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü'nü, başta TBMM Başkanı Şentop ve dostlarla idrak ediyor olmanın mutluluğunu ifade etti.

Türkçe ve Türk toplumunun Balkanlar'daki varlığının Osmanlılardan da öncesine dayandığına işaret eden Özdil, "Türkçe sahip olduğu kadim tarihi birikim sayesinde bu toprakların ve Balkanlar'ın ortak kültürünü inşa eden en önemli dillerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu topraklar için yüzyıllarca barış ve huzurun korunmasına aracılık eden Türkçemiz, insan olma ve insan kalabilme davasının en önemli kültürel öğesi olarak Balkanlar'ın sosyal ve entelektüel hayatının merkezinde daima yer almıştır." diye konuştu.

Üniversitenin, Türk dili ve kültürünün önemine binaen birçok faaliyete imza attığını vurgulayan Özdil, Türkçe eğitim bayramının Kuzey Makedonya Türkleri'nin varlığının göstergesi olmasına, büyük bir istekle katkı sunmaya devam edeceklerini anlattı.

IBU Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem ise 2007 yılından itibaren kutlanmaya başlanan 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü'nün, Kuzey Makedonya'daki Türkler için çok büyük önem arz ettiğini söyledi.

Kendileri için dil coğrafyasının, gönül coğrafyası olduğunu kaydeden Erdem, "Şu an dünya üzerinde konuşulan dillerin ve milletlerin isimleri dahi ortada yokken Türkçe ile metinler yazılıyordu. Makedonya'da yaşayan Türkler için çok büyük önem arz eden bu bayrama her yıl verdiği desteklerden dolayı öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop'a en derin şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Erdem, Kuzey Makedonya'da ve yakın coğrafyada yaşayan Türk vatandaşlarını ve gönüldaşlarını 21 Aralık vesilesiyle kutladı.

TBMM Başkanı Şentop, buradaki programın ardından, MATÜSİTEB ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü resepsiyonu ile Türkçe Eğitim Günü merkezi kutlama törenine iştirak edecek.

21 Aralık Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Günü