Umman'da "Çevresel Sürdürülebilirlik Konferansı" düzenleniyor

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler Çevre Programının Batı Asya Bölge Temsilcisi Sami Dimassi : - "Bugün halklarımıza ve ülkelerimize yönelik sorumluluklarımızla karşı karşıyayız. Kirlilik ve iklim ile ilgili özel önlemlerin alınması gerekiyor"

Umman'da hava kirliliği ve iklim değişikliği konularına odaklanılan birçok etkinliğin yer aldığı "Çevresel Sürdürülebilirlik Konferansı" düzenleniyor.

Umman resmi haber ajansı ONA'ya göre, konferansın açılışını dün Umman Kültür, Spor ve Gençlik Bakanı Zi Yezen bin Heysem bin Tarık gerçekleştirdi.

Başta Umman olmak üzere birçok ülkeden yaklaşık 400 uzman ve akademisyenin katıldığı konferansın yarın da devam etmesi bekleniyor.

- "Umman, çevre sistemlerine ve biyoçeşitliliğe erken ilgi gösteren ülkelerden biri"

Konferansı düzenleyen komitenin başkanı Abdullah bin Ali el-Amiri, yaptığı konuşmada, "Umman, çevre sistemlerine ve biyoçeşitliliğe erken ilgi gösteren ülkelerden biriydi ve hâlâ da öyle. Yetmişli yılların başında çevreyle ilgili ilk kurumu kurdu ve çevreyi korumak için 1976'da ilk yasayı çıkardı." dedi.

Ülkesinin çevrenin korunmasını bir kültür ve pratik haline getirmek için on yıllardır çalışmalarını geliştirmeyi ve bu konuda atılacak adımları teşvik etmeyi sürdürdüğünü söyleyen Amiri, Umman'da nitelikli doğa koruma alanlarının 26'ya ulaştığını kaydetti.

Amiri, atık yönetimi ve geri dönüşüm sektöründe çeşitli çevre programlarının uygulandığını, tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmak için politikalar belirlendiğini aktardı.

Konferansın, bilimsel araştırmanın önemi ve meselelere ortak çözüm bulunması inancıyla gerçekleştirildiğini belirten Amiri, şunları kaydetti:

"Bu konferansın ana hedefi; hava kalitesi ve iklim değişikliği alanında entegre yönetim, en iyi uygulamalar, küresel uzmanlık, çevre mevzuatını tartışmak ve hava kirliliğini izleme, sosyal, sağlık ve çevresel etkilerini azaltma konusunda dördüncü sanayi devriminin en son teknolojileri, yenilikleri ve araçlarını ele almak."

- "Kirlilik ve iklim ile ilgili özel önlemlerin alınması gerekiyor"

Birleşmiş Milletler Çevre Programının (UNEP) Batı Asya Bölge Temsilcisi Sami Dimassi de konuşmasında "İklim değişikliği ve hava kirliliği aynı madalyonun iki yüzüdür ve bu nedenle bunların birlikte ele alınması gerekir." ifadelerini kullandı.

Dünyanın iklim, biyolojik çeşitlilik, hava kirliliği ve atık krizleriyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Dimassi, iklimle ilgili önemli bilimsel raporların birçoğunun, küresel ısınmayı 2030 yılına kadar 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmak için dünyanın sera gazı emisyonlarını yüzde 45 azaltması gerektiğine işaret ettiğini aktardı.

Dimassi, şöyle devam etti:

"Bugün halklarımıza ve ülkelerimize yönelik sorumluluklarımızla karşı karşıyayız. Kirlilik ve iklim ile ilgili özel önlemlerin alınması gerekiyor. Sıfır emisyona ulaşmak için gerçekçi taahhütlerin, prosedürlerin ve stratejilerin bulunması bu önlemlerden bazıları. Başta ulaşım ve elektrik sektörlerinde olmak üzere fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak ve güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişimizi hızlandırmakla buna başlamalıyız."

Dimassi ayrıca, bu acil dönüşümün ortak çabalar ve kaynaklar olmadan gerçekleştirilemeyeceğini, iklim değişikliği ve hava kirliliği sorununun sınırları aştığı için başarının da ancak bölgesel işbirliği ve ortaklıkları genişletme yoluyla mümkün olduğunu vurguladı.

çevre konferans Umman