Umman'ın Yemen krizine çözüm amacıyla yürüttüğü mekik diplomasisi beklentileri karşılamadı

TAKİP ET

Husilerin müzakere heyeti üyesi Hamid Asım: - "Savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması, Husilerin taleplerinin yerine getirilmesine bağlı; aksi taktirde ilerleme sağlanamaz" - Yemenli gazeteci Vehib en-Nusari: - "Umman heyetinin ziyaretinin Yemen krizine hiçbir faydası olmayacak aksine Husilerin ekmeğine yağ sürecek; medyada müzakere yapıyoruz imajı çizerken saldırılarına devam edecekler"

ŞÜKRİ HÜSEYİN - Umman'ın, Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler arasındaki görüş ayrılıklarını sona erdirmek ve krize çözüm bulmak amacıyla Riyad ve Sana arasında yürüttüğü mekik diplomasisinin beklentileri karşılamadığı görülüyor.

Yemen'de hükümet ile Husiler arasında 2 Nisan 2022'de varılan ve 6 ay süren ateşkesi uzatma çalışmalarında Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'den sonra devreye Umman girdi.

Savaşın taraflarıyla komşuluk ilişkileri bulunan Umman, krize çözüm amaçlı diplomatik çalışmaları kapsamında 21 Aralık 2022 ve 10 Ocak 2023'te Yemen'in başkenti Sana'ya iki defa heyet gönderdi.

Bir aydan kısa sürede gerçekleşen bu iki ziyarette Umman heyeti, Husiler ile bir araya geldi. 15 Ocak'ta tamamlanan son ziyaretin ardından Umman heyeti, Husilerin müzakere heyeti başkanı ve sözcüsü Muhammed Abdusselam'la birlikte Muskat'a döndü.

- Husiler: Taleplerimiz karşılanmadan ateşkes olmaz

Husilerin müzakere heyeti üyesi Hamid Asım ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Umman heyetinin, Sana'da Husilerle gerçekleştirdiği görüşmelerde büyük bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Umman'ın Suudi Arabistan ile Yemen arasında müzakere turları düzenlediğini ancak kendilerinin barışla ilgili tavrının değişmediğini kaydeden Asım, "Talebimiz, insani konuların, askeri ve güvenlikle ilgili konulardan ayrı tutulması. Bu talep pazarlık kabul etmez." dedi.

Asım, Umman heyetinin, Suudi Arabistan'da Yemen hükümetiyle gerçekleştirdiği görüşmeler ve alınan sonuçları Husilerle paylaşmak için Sana'ya ikinci ziyareti gerçekleştirdiğini ifade etti.

Asım, "Savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması, Husilerin taleplerinin yerine getirilmesine bağlı; aksi taktirde ilerleme sağlanamaz." diye konuştu.

Husiler, ateşkes için, "memur maaşlarının ülkenin petrol ve gaz gelirinden ödenmesini ve tüm liman ve havalimanlarının açılmasını" şart koşuyor.

Yemen hükümeti ise Husilerin kontrolündeki bölgelerden elde edilen tüm gelirlerin, memur maaşlarının ödenmesi karşılığında Aden'deki Merkez Bankasına aktarılmasını istiyor.

- "Umman heyetinin ziyaretinin Yemen krizine hiçbir faydası olmayacak"

Yemen merkezli "almushahid" haber sitesinin editörü Vehib en-Nusari ise Umman heyetinin Sana'ya yaptığı ziyaretlerle ilgili bir bilinmezlik olduğunu savundu.

Husilerin tavrını eleştiren Nusari, "Bu ziyaretler vakit kaybından başka bir şey değil. Husiler her zamanki gibi işi ağırdan alma, uzatma ve hiçbir anlaşmaya uymamanın peşinde." dedi.

Husilerin önceki anlaşmaları yerine getirmediğini ve kendileri Taiz'i abluka altında tutmaya devam ederken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinden saldırılarını durdurmalarını istediğini belirten Yemenli gazeteci, "Umman heyetinin ziyaretinin Yemen krizine hiçbir faydası olmayacak aksine Husilerin ekmeğine yağ sürecek; medyada müzakere yapıyoruz imajı çizerken saldırılarına devam edecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Nusari, ilerleyen dönemde Yemen'de barış namına bir ilerleme olmayacağı, aksine durumun daha da karmaşık hale geleceği görüşünü dile getirdi.

Yemen hükümetinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili de Umman yönetiminin çabasını takdir ettiklerini ancak Husilerin barış istemediğini ve sahadaki gerçeklerin de bunu gösterdiğini savundu.

Umman Yemen