Ürdün'de "Osmanlı eseri okulun İslam mirası listesine alınması" kutlandı

TAKİP ET

AMMAN Ürdün'de Sultan II. Abdülhamid zamanında inşa edilen rüştiye mektebinin İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve...

AMMAN Ürdün'de Sultan II. Abdülhamid zamanında inşa edilen rüştiye mektebinin İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (ICESCO) İslam mirası listesine dahil edilmesi törenle kutlandı.

Ürdün'ün güneyindeki Kerak kentinde yer alan ve "Kerak Ortaokulu" adıyla günümüzde eğitimin devam ettiği okulda düzenlenen törene Ürdün Eğitim Bakanı Azmi Muhafaza ve çok sayıda Ürdünlü yetkili katıldı.

Törende konuşan Eğitim Bakanı Muhafaza, Kerak Rüştiye Mektebinin 1899 yılında Sultan II. Abdülhamid zamanında Kerak Valisi Reşid Paşa tarafından yaptırıldığını söyledi.

Kerak Rüştiye Mektebinin Osmanlı İslam mimarisinin önemli ve eşsiz bir örneği olduğunu kaydeden Muhafaza, "Kerak Rüştiye Mektebi Ürdün'deki en eski okuldur ve İstanbul'daki harp okulu dışında mimari olarak başka bir benzeri yoktur." ifadelerini kullandı.

Muhafaza, okulun Ürdün'deki "tüm okulların anası" niteliğinde olduğunu ve en son 2005'te Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın himayesinde restore edildiğini hatırlattı.

- Kerak Rüştiye Mektebi

Kerak kentinde, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid zamanında inşa edilen ve 123 yıldır eğitim hizmeti veren okul, ekim ayında ICESCO İslam mirası listesine dahil edilmişti.

Tarihi okul, seçkin mimarisiyle o dönem inşa edilen rüştiye mekteplerinden de ayrılıyor. Osmanlı'da ortaöğrenim amaçlı 1899'da yapılan tarihi binada Kerak Ortaokulu adıyla hala eğitim veriliyor.

Öğretmen ve idareci odaları ile 14 sınıftan oluşan 2 katlı ve yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik tarihi binada 230 öğrenci eğitim görüyor.

Kerak Ürdün