Ürdün'den Filistinlilere yönelik "etnik temizlik" çağrısı yapan İsrailli Bakan'a tepki

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, uluslararası insancıl hukuku ihlal eden ve şiddeti körükleyen bu tür açıklamaların tehlikeli sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu

Ürdün yönetimi, Filistinlilere yönelik "etnik temizlik" çağrısında bulunan İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, yaptığı yazılı açıklamada, Smotrich'in "Huvvara beldesinin yeryüzünden silinmesi gerektiği" yönündeki ifadelerini kınadı.

Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yayımlanan açıklamasında Mecali, uluslararası insancıl hukuku ihlal eden ve şiddeti körükleyen söz konusu ifadelerin tehlikeli sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Mecali, Filistin halkını hedef alan eylemlerin, iki devletli çözüm formülünü akamete uğratan tek taraflı adımların ve şiddete neden olan provokasyonların durdurulması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Amman yönetiminin, gerilimin tırmanmaması ve Filistinliler ile İsrail arasındaki çatışmanın çözümünde ilerleme kat edilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini kaydetti.

İsrail'de Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi lideri ve Maliye Bakanı Smotrich, bir panelde yaptığı konuşmada, Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat’ta Nablus’un güneyindeki Huvvara beldesinde Filistinlilere karşı giriştiği toplu saldırıları destekleyerek bölgede etnik temizlik çağrısı yapmıştı.

Huvvara'nın "yok edilmesi" çağrısında bulunan sosyal medyadaki bir paylaşımı "neden beğendiği" sorulan Smotrich, "Çünkü Huvvara beldesinin yeryüzünden silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence İsrail devleti bunu yapmalı. Bu, Tanrı esirgesin, vatandaşın eliyle yapılmamalı.” yanıtını vermişti.

- Yerleşimcilerin Huvvara'da Filistinlilere karşı toplu intikam saldırıları

İsrail güçlerinin 22 Şubat'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus'a birkaç noktadan düzenlediği baskın, bölgede gerilimi yeniden tırmandırmıştı.

Nablus'un tarihi Eski Şehir bölgesindeki bir evin etrafını kuşatan İsrail askerleri, baskını protesto eden Filistinlilere gerçek mermiyle müdahalede bulunmuş, biri çocuk, ikisi yaşlı olmak üzere 11 Filistinliyi öldürmüş, 6'sı ağır 100'den fazla Filistinliyi yaralamıştı.

Nablus’taki kanlı baskının ardından, 26 Şubat’ta Huvvara beldesinde düzenlenen silahlı saldırıda iki Yahudi yerleşimci öldürülmüştü.

Olayın ardından yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail ordusunun gözetiminde Huvvara'ya baskın düzenleyerek Filistinlilere karşı toplu intikam saldırıları gerçekleştirmişti.

Yerleşimciler, beldede onlarca ev, iş yeri ve aracı kundaklamış, bazı Filistinlileri linç girişiminde bulunarak yaralamış, 1 kişiyi ise öldürmüştü.

Saldırılar uluslararası kamuoyunun yanı sıra İsrail içinde bazı kesimlerden de büyük tepki çekerken, bir grup İsrailli hukukçu, saldırılara destek veren Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile bazı aşırı sağcı milletvekilleri hakkında "savaş suçunu teşvik" ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Filistin israil Ürdün