Ürdün ile Kuveyt, Orta Doğu'da gerilimin azaltılması ve diplomatik çözüm çağrısı yaptı

TAKİP ET

Ürdün ile Kuveyt, Orta Doğu'da askeri tırmanışın engellenmesi, gerilimlerin azaltılması ve çatışmaların çözümünde...

Ürdün ile Kuveyt, Orta Doğu'da askeri tırmanışın engellenmesi, gerilimlerin azaltılması ve çatışmaların çözümünde diyalog ile diplomatik çözümlerin tercih edilmesi çağrısında bulundu.

Ürdün haber ajansı PETRA'nın haberine göre, Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Amman'a yaptığı 2 günlük ziyarete ilişkin ortak açıklama yapıldı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Kuveyt Emiri Sabah, Orta Doğu'da güvenlik ve istikrara yönelik desteklerini, anlaşmazlıkların ve çatışmaların çözümünde diyalog ile diplomasinin tercih edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Bölgede sürdürülebilir kalkınma, istikrar ve barışın sağlanmasına dikkati çeken liderler, ortaklık ve işbirliği köprüleri kurmak, dayanışma, hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşama değerlerini güçlendirmek için iletişim kanallarının açılmasının önemine dikkati çekti.

Ürdün Kralı ve Kuveyt Emiri, "devletlerin toprakları üzerindeki egemenlik haklarına saygı duyma ve içişlerine karışmanın önemine" değindi.

Liderler, "Orta Doğu'da gerilimin azaltılması, askeri gerginlikten uzak durulması ve bölgedeki çatışmalara adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışçıl çözümler bulunmasına" vurgu yaptı.

Bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendiren 2. Abdullah ve Emir Sabah, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olmak üzere uluslararası toplumun, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesini, sivillerin korunmasını, mümkün olan her yoldan insani yardımın ulaştırılmasını ve gerilimin artmasının engellemesini sağlayacak karar alması ihtiyacını belirtti.

Arap liderler, "savaşın genişlemesine, Refah'a kara saldırılarına veya Filistinlilerin topraklarından göçe zorlanmasına yol açacak her şeyi reddettiklerini" vurguladı.

Kuveyt Emiri Sabah, Aralık 2023'te göreve gelmesinin ardında ilk kez 2 günlük ziyaret kapsamında dün Ürdün'ün başkenti Amman'a gelmişti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 262 Filistinli öldürüldü, 77 bin 229 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Kuveyt Ürdün