Ürdün Kralı 2. Abdullah, ABD'li yetkililerle Filistin'deki gerilimi görüştü

TAKİP ET

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk...

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile Filistin topraklarındaki gerilimin düşürülmesi konusunu görüştüğü belirtildi.

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral 2. Abdullah, resmi temaslarda bulunmak üzere Ürdün'ü ziyaret eden McGurk ile başkent Amman'da bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf'in de hazır bulunduğu görüşmede, Ürdün Kralı, Filistin topraklarındaki tansiyonun düşürülmesi ve İsrail'in tek taraflı eylemlerinin durdurulmasına dönük çalışmaların artırılması gerektiğini ifade etti.

Filistinliler ile İsrail arasında, iki devletli çözüm temelinde barış görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini kaydeden 2. Abdullah, Ürdün'ün, Haşimi vesayetinden hareketle Kudüs'teki kutsal mekanların korunması için çaba sarf ettiğini aktardı.

Bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alındığı görüşmede, Ürdün ile ABD arasında stratejik ortaklığın geliştirilmesi ve ortak ilgi alanına giren konularda koordinasyonun önemi vurgulandı.

Ürdün Kralı'nın ABD'li yetkililerle gerçekleştirdiği görüşme, ABD, Ürdün ve Mısır'ın çağrısıyla Ürdün'ün Akabe kentinde düzenlenen güvenlik toplantısı öncesinde gerçekleşti. Akabe'deki toplantıya İsrail ve Filistin yönetiminden heyetler katıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu 2023'ün başından bu yana işgal altındaki topraklarda 63 Filistinli öldürüldü.



ABD Ürdün