Ürdün Kralı Abdullah ile BAE lideri Bin Zayid, ikili ilişkileri güçlendirmeyi görüştü

TAKİP ET

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, ülkeyi ziyaret eden Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Abu Dabi'deki Başkanlık Sarayı'nda bir araya geldi

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, bölgedeki gelişmeleri ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeyi ele aldı.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, ülkeyi ziyaret eden Ürdün Kralı Abdullah ile Abu Dabi'deki Başkanlık Sarayı'nda bir araya geldi.

Kardeşlik ilişkilerinin ve bölgedeki durumun gözden geçirildiği görüşme, iki lider arasındaki sürekli koordinasyon ve istişare çerçevesinde gerçekleşti.

Kral Abdullah ile Bin Zayid, görüşme sırasında iki kardeş ülkeyi ve halkı birleştiren tarihi ilişkilerin derinliğinden gurur duyduklarını ve bunları çeşitli alanlarda pekiştirmeyi önemsediklerini kaydetti.

İkili işbirliği ve bunu genişletmenin yollarının da ele alındığı görüşmede, iki ülkenin çıkarlarını sağlayacak ortak öneme sahip çeşitli konularda koordinasyon ve istişarenin devamlılığı vurgulandı.

Görüşme sırasında Filistin meselesine değinen Kral Abdullah, iki devletli çözüm temelinde barışı sağlama şansını yeniden canlandırma çabalarını yoğunlaştırmanın ve İsrail'in bu çözümü baltalayan tüm yasa dışı icraatlarını durdurmanın zorunlu olduğunu belirtti.

İki liderin bu görüşmesi, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in dünkü Mescid-i Aksa baskınının gölgesinde gerçekleşti.

- Aşırı sağcı bakan Mescid-i Aksa'ya girmişti

İsrail'in aşırı sağcı yeni bakanı Ben-Gvir, İsrail polisinin yoğun koruması altında Harem-i Şerif'e girmişti. Provokatif eylemleriyle tanınan Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli bakan olmuştu.

İsrailli politikacı, Mescid-i Aksa'daki statükoyu ihlal eden ve Filistinlilerce baskın olarak değerlendirilen bu eylemini, İbrani takvimine göre "Tevet" ayının 10'uncu gününde (Asara BeTevet) gerçekleştirmişti. Ben-Gvir'in daha önce Mescid-i Aksa'yı "ziyaret" edeceğini duyurması, işgal altındaki Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve gerilimi tırmandırmıştı.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, İsrail'in tek taraflı kararı ve bazı fanatik Yahudi örgütlerinin girişimleriyle 2003'ten bu yana İslami Vakıflar İdaresi'nin izni olmadan polis eşliğinde kutsal mabede girerken, bu baskınlar özellikle 2022'de arttı.

Abu Dabi BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan Filistin görüşme Ürdün kralı 2. Abdullah