Ürdün Kralı ve Mısır Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri ile Gazze'yi görüştü

TAKİP ET

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio...

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile İsrail'in yoğun saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki durumu ele aldı.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2. Abdullah, BM Genel Sekreteri Guteres ile telefonda görüştü.

Kral 2. Abdullah, söz konusu görüşmede, Gazze'deki gelişmelere ilişkin, "itidal, sivillerin korunması ve uluslararası insancıl hukuka saygı duyulması gerekliliğini" vurguladı.

Ürdün Kralı, Gazze ve çevresinde gerilimin tırmandırılmasının önüne geçilmesi için uluslararası çabaların artırılmasında BM'nin rolüne dikkati çekti.

Çatışmanın çözümüne ilişkin 2. Abdullah, "Filistin-İsrail çatışmasına adil bir çözüm bulunmadığı sürece bölge güvenlik ve barışa kavuşmayacak." dedi.

Ürdün Kralı, Arap ülkeleri arasındaki koordinasyonun artırılması, gerilime son vermeye ve olayların tüm bölge üzerindeki sonuçlarından kaçınılmasına yönelik çabaların birleştirilmesinin önemine değindi.

Filistin halkının meşru haklarını elde etmesinin önemine vurgu yapan 2. Abdullah, "İki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması için Filistin meselesine siyasi bir ufuk bulunması ihtiyacının" altını çizdi.

- Guterres ve Sisi, Gazze'de kötüleşen insani durumu ele aldı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ve kötüleşen insani durumu ele aldı.

Guterres ve Sisi, Gazze Şeridi'ndeki krizin bölgenin barış ve güvenliğine karşı tehdit oluşturduğu konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

BM Genel Sekreteri ve Mısır Cumhurbaşkanı, saldırıların durdurulması, insani durumun daha da kötüleşmesini engellemek adına yapılacak acil eylemler yoluyla sivillerin korunması gerekliliğini vurguladı.

Taraflar, Gazze'de durumun kontrol altına alınması, sükunetin sağlanması ve barış sürecinin canlandırılması için diplomatik çabalara fırsat verilmesi gerekliliğini ifade etti.

- "Aksa Tufanı" ve İsrail'in Gazze'ye saldırısı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 140’ı çocuk 687 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 726 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'da da 16 Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze'den düzenlenen saldırılarda en az 900 İsraillinin hayatını kaybettiği, 157'isi ağır 2 bin 616 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

BM gazze israil Mısır Ürdün