Ürdün ve AB'den İsrail'e "Smotrich'in Filistin'i yok sayan ifadelerini reddedin" çağrısı

TAKİP ET

Ürdün ile Avrupa Birliği, İsrail yönetimine, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Filistin halkının varlığını...

Ürdün ile Avrupa Birliği, İsrail yönetimine, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Filistin halkının varlığını inkar eden açıklamalarını reddetme çağrısı yaptı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanı Safedi, "İsrail hükümetinin, İsrail Maliye Bakanı'nın nefret söyleminin sorumluluğunu taşıdığını ve açıklamaları açık ve net bir şekilde reddettiğini beyan etmesi gerektiğini" belirtti.

İsrail hükümetinin koalisyondaki dengeler bahanesiyle bu tür açıklamalara ve ırkçı tutumlara sessiz kalmasının kabul edilemez ve tehlikeli bir durum olduğu uyarısında bulunan Safedi, bu açıklamaların gerilimi artırmaya ve aşırılık yanlısı ideolojiyi daha da yaygınlaştırmaya neden olacağını vurguladı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell de Smotrich'in "Filistin halkının varlığını" inkar ettiği açıklamalarını ve Ürdün sınırlarını ve işgal altındaki Filistin topraklarını kapsayan sözde İsrail haritası kullanmasını "tehlikeli ve kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Borrell, "İsrail hükümetinin, bu açıklamaların İsrail'i temsil etmediğini doğrulayan net bir siyasi duruş göstermesi gerektiğini" vurguladı.

Borell ayrıca AB'nin İsrail'in tüm tek taraflı icraatlarını reddettiğini ve barışı sağlamanın bir yolu olarak iki devletli çözüme bağlı olduğunu belirtti.

- Ne olmuştu?

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Paris ziyareti sırasında, Likud Partisi'nin eski Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" söylemişti. Smotrich'in konuşma yaptığı kürsüde Ürdün'ü de içine alan İsrail haritası kullanması da dikkati çekmişti.

Maliye Bakanı Smotrich, daha önce de Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat'ta toplu saldırılarına hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" ifade etmişti. Bu sözleri uluslararası arenada yoğun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiş, herhangi bir resmi görüşme yapamamıştı.

Paris'teki Jacques Kupfer'i anma töreni de gelen tepkiler üzerine ilk planlandığı merkezde yapılamamış ve başka bir salona alınmıştı. Smotrich ise bu durumu "İsrail nefreti her yerde" şeklinde yorumlamıştı.

aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell Ürdün Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi