Ürdün yapımı "Farha" filmi, Filistin meselesini yeni bir üslupla anlatıyor

TAKİP ET

Film eleştirmeni Nacih Hasan: "Savaş ve kanlı sahnelerin olmadığı film, bu bakımdan Filistin davasının anlatıldığı diğer filmlere benzemiyor. Savaş, Filistin'deki günlük yaşamın detaylarıyla işleniyor" - İsra er-Radayide: "İsrail filmin, küresel internet televizyon ağı Netflix'de yayınlanmasına karşı çıkıyor çünkü dünyanın gerçeği görmesini istemiyor"

Ürdünlü eleştirmenler, Filistin halkının yaşadığı acıları anlatan "Farha" isimli filminin, Filistin davasını yeni bir üslupla anlattığını belirtiyor.

Ürdünlü yönetmen Darin Sallam'ın imzasını taşıyan Farha (Mutluluk) filmi, İsrail askerlerinin, köylerine baskınlarını ve sivillere saldırılarını, 14 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğunun gözünden anlatıyor.

Filmle ilgili görüşlerini AA muhabiriyle paylaşan eleştirmen Nacih Hasan, geçen yıl tamamlanan uzun metrajlı 3 Ürdün filminden biri olan Farha'nın, birçok film festivalinde gösterime girdiğini ve eleştirmenler ile izleyiciler tarafından büyük beğeni topladığını söyledi.

Ürdün yapımı 3 filmin de ödül aldığını aktaran Hasan, Farha filminin yönetmeni Sallam'ın, konuyu zekice ve incelikle işlediğini, filmin farklı kültürlerden insanları da etkilediğini vurguladı.

Yönetmenin film için çok iyi bir hikaye seçtiğini dile getiren Hasan, 14 yaşında bir kız çocuğu olan Farha'nın, 1948 yılında yaşanan ve Nekbe olarak isimlendirilen "Büyük Felaket" sırasında günlük rutin yaşamının anlatıldığını ifade etti.

Hasan, "Olaylar sırasında babası Farha'yı siyonist çetelerden korumak için evin kilerine kapatıyor. Ortalık düzeldikten sonra geri dönüp oradan alacağını söylüyor. Filmin bundan sonraki bölümü, Farha'nın kilerin küçük bir gözünden etrafta olup bitenleri izlediği sahnelerden oluşuyor. Küçük kız, çıkamadığı kilerden, siyonist çetelerin İngiliz askerleriyle iş birliği halinde işlediği suçları izliyor." dedi.

Ürdünlü eleştirmen, "Savaş ve kanlı sahnelerin olmadığı film, bu bakımdan Filistin davasının anlatıldığı diğer filmlere benzemiyor. Savaş, Filistin'deki günlük yaşamın detaylarıyla işleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

- İsrail, filmin Netflix'de yayınlanmasına karşı çıkıyor

Eleştirmen İsra er-Radayide de filmin "gerçeklik açısından" yeni bir şey getirmediğini, Filistinlilerin maruz kaldığı durumu anlattığını, olayların bir genç kızın bakış açısıyla ele alındığını söyledi.

Farha'nın diğer Filistinliler gibi hayata yeni atılma yaşlarında İsrail engeline takıldığını aktaran Radayide, "İsrail filmin, küresel internet televizyon ağı Netflix'de yayınlanmasına karşı çıkıyor çünkü dünyanın gerçeği görmesini istemiyor." dedi.

İsrail yönetimi, Netflix'in, "Farha" filmini yayınlamasına tepki göstermiş; Maliye Bakanı Avigdor Lieberman Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Netflix'in, İsrail askerlerine karşı nefreti teşvik etmeyi ve asılsız bahaneler üretmeyi amaçlayan bir filmi yayınlaması çılgınlıktır." ifadesini kullanmıştı.


Filistin Ürdün