Üsküdar Üniversitesi'nde "Depreme İnterdisipliner Bakış" toplantısı gerçekleştirildi

TAKİP ET

Üsküdar Üniversitesi İTBF Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: - "Bu tür kitlesel travmalar unutulmuyor. Bir yerlerde, kolektif belleğin bir yerinde muhafaza ediliyor"

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) tarafından "Depreme İnterdisipliner Bakış" toplantısı yapıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, "Depreme İnterdisipliner Bakış" toplantısında 6 Şubat depremleri, birinci yıldönümünde tarihsel, sosyolojik ve psikolojik yönüyle ele alındı. Depremlerle ilgili toplumsal farkındalık oluşturulmasına yönelik Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri tarafından değerlendirme ve çözüm önerileri tartışıldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Üsküdar Üniversitesi İTBF Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, "Bu tür kitlesel travmalar unutulmuyor. Bir yerlerde, kolektif belleğin bir yerinde muhafaza ediliyor. Biz de öğrencilerimizi kaybettik, yakınlarımızı kaybettik. Türkiye’de hemen hemen her eve, her ocağa bir ateş gibi düştü 6 Şubat." ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi İTBF Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas da doğa olayı olarak ele alındığında depremin bir afet, insan eliyle olan etikleriyle birlikte ise bir felakete dönüştüğüne değindi.

Travmatik yaşantıların yıl dönümlerinde travmatik yaşantıların kendisi kadar tetikleyici olabildiğini kaydeden Ayas, "Hem bu travmayı birincil yaşayanlar için hem de ikincil yaşayanlar için aslında hepimiz için tetikleyici şeylerin olduğunu biliyorum. Bir doğa olayları var, doğal afet olarak tanımladığımız, bir de insan eliyle gelişen travmatik yaşantılar var." değerlendirmesinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi İTBF Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özgün Deniz Yoldaşlar ise insanoğlunun çok unutkan bir varlık olduğunu, acıları da geride bırakıp geleceğe baktığını vurgulayarak, "Deprem bilimcileri şunu der; bir yerde deprem olduysa hep olacaktır. Bu da şunu gösteriyor aslında bu coğrafyada milyonlarca yıldır deprem oluyor ve maalesef milyonlarca yıl boyunca da deprem olmaya devam edecek." açıklamasında bulundu.



"Depreme İnterdisipliner Bakış" toplantısı Üsküdar Üniversitesi