Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Kolombiya Dışişleri Bakanı Leyva'yı kabul etti

TAKİP ET

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva'yı kabul etti.Devlet kanalı...

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva'yı kabul etti.

Devlet kanalı VTV'ye göre, Leyva, iki ülke arasında daha önce imzalanan anlaşmaların gözden geçirilmesi amacıyla düzenlediği ziyarette başkent Karakas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'te Maduro ile görüştü.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı.

Maduro, görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek süreceğini belirterek "Kolombiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva'nın birlik ve kardeşliğin daha da güçlendirilmesi için gösterdiği çabayı destekliyoruz. Venezuela ve Kolombiya'nın birliğini derinleştirmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, 2 Kasım 2022'de 6 yıl sonra Venezuela'yı cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret eden ilk Kolombiyalı lider olmuştu.

- Venezuela-Kolombiya ilişkileri

Birbirine yakın kültür ve ortak tarihe sahip Venezuela ile Kolombiya arasındaki ilişkiler, 2019'da Kolombiya'nın Maduro hükümetine karşı ABD destekli Juan Guaido'yu desteklemesiyle zayıflamış ve Maduro, Şubat 2019'da ülkesine yapılan saldırılara ön ayak olmakla suçladığı Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmuştu.

O dönem, ABD hükümetiyle yakın ilişkiye sahip sağ görüşlü eski Cumhurbaşkanı Ivan Duque liderliğindeki Kolombiya, Nisan 2019'da Maduro hükümetine askeri darbe girişiminde bulunan ve Venezuela'da kendini "meşru devlet başkanı" ilan eden Guaido'yu tanımış, Kolombiya'da kendisine diplomatik temsilcilik vermişti.

Kolombiya'da 19 Haziran 2022'deki ikinci tur seçimlerini kazanan ve 7 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı görevini devralan sol görüşlü Petro'nun ilk icraatlarından biri komşu ülkeye büyükelçi atamak olmuştu.

Petro ile Maduro, 11 Ağustos'ta karşılıklı olarak büyükelçi atadıklarını duyurmuş, 29 Ağustos'ta da büyükelçiler görev yerlerine ulaşmıştı.

Komşu ülkeler Kolombiya ile Venezuela'yı birbirine bağlayan Atanasio Girardot Uluslararası Köprüsü, diğer bilinen ismiyle Tienditas Köprüsü 2 Ocak'ta törenle hizmete açılmıştı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva Kolombiya ve Venezuela