Veteriner hekimlerden "Dünya Tek Sağlık Günü" mesajı:

TAKİP ET

"(Kahramanmaraş merkezli depremler) Asbestli enkaz depolama alanlarının belirlenmemesi veya gelişigüzel çevreye dökülmesi durumunda yer altı suları dahil, su kaynaklarıyla tarım arazileri başta olmak üzere toprağın kirleneceği, bunun insan ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyebileceği unutulmamalı"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Murat Arslan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında oluşan asbestli enkaz için depolama alanlarının belirlenmemesi veya bunların gelişigüzel çevreye dökülmesinin, insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkileyebileceğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Arslan, 3 Kasım "Dünya Tek Sağlık Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın temasının "İnsan, hayvan ve çevre sağlığı birbirine bağlıdır: Birini korursak hepsinin korunmasına yardımcı oluruz." şeklinde belirlendiğini ifade etti.

Küresel ve ulusal sorunların ülkede "tek sağlık" yaklaşımına olan ihtiyacı daha da belirginleştirdiğini belirten Arslan, "Deprem sonrası oluşan ve bölgeyi etkileyen çevre sorunları da insan ve hayvan sağlığını tehdit edecek hale gelmiştir. Bunlardan biri de asbesttir. Asbest, etkisi hemen belli olmayacak ama sonrasında kanser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilecek bir tehlike olarak gündemimizde kalacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Depremden etkilenen illerde yaygın olarak tarım ve hayvancılık yapıldığına dikkati çeken Arslan, bölgede bina enkazlarının taşınması sırasında toz oluşumunu engelleyecek önlemlerin alınmasının önemine işaret etti.

Arslan, şunları kaydetti:

"Asbestli enkaz depolama alanlarının belirlenmemesi veya gelişigüzel çevreye dökülmesi durumunda yer altı suları dahil, su kaynaklarıyla tarım arazileri başta olmak üzere toprağın kirleneceği, bunun insan ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyebileceği unutulmamalı. Molozların usulüne uygun toplanması, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde depolanması bölgedeki yaşam için elzemdir. Söz konusu önlemler alınmaz ya da uygulanması takip edilmezse gelecekte ciddi sağlık sorunları yaşanacağından kaygı duyuyoruz."

Dünya Tek Sağlık Günü Murat Arslan Türk Veteriner Hekimleri Birliği