Washington D.C. metrosunda gizli silah taşıma yasağını kaldırmaya yönelik dava reddedildi

TAKİP ET

ABD'nin başkenti Washington D.C. bölgesindeki toplu ulaşım aracı metroda mevcut silah yasağını kaldırmak için 4 kişi...

ABD’nin başkenti Washington D.C. bölgesindeki toplu ulaşım aracı metroda mevcut silah yasağını kaldırmak için 4 kişi tarafından açılan dava reddedildi.

Federal mahkemeye yapılan başvuru konusunda yargıç, davacıların hiçbirinin silah yasağı nedeniyle suçlanmadığı ve kovuşturulmadığı için böyle bir dava açmaya hakkı olmadığına karar verdi.

Davaya karşı çıkan şehir avukatları, hükümet çalışanları, okula giden çocuklar gibi hassas grupları taşıyan toplu ulaşım araçlarında gizli silah taşımanın büyük risk oluşturabileceğini, ülkede böyle bir geleneğin bulunmadığını savundu.

ABD Bölge Yargıcı Randolph Moss da "Bu davadaki hiçbir davacı, söz konusu D.C. silah yasasının ilgili hükmünü ihlal ettiği için tutuklanma, kovuşturma veya sivil ceza vermekle tehdit edilmedi." ifadelerini kullanarak davacıların böyle bir dava açmaya zemini olmadığını kaydetti.

- Dört kişi Haziran 2022’de dava açmıştı

Üçü D.C’den, biri Virginia’dan 4 kişi, Haziran 2022’de halka açık yerlerde gizli tabanca taşıma kısıtlamaları olsa da insanların tren ve diğer kamu araçlarında silah taşımasına izin vermenin bir gelenek olduğunu savunarak dava açmıştı.

Söz konusu dava, ABD Yüksek Mahkemesinin 23 Haziran 2022’de dışarıda silah taşımayı sınırlayan yerel yasaların anayasaya aykırı olduğu yönündeki değerlendirmesinden hemen sonra gelmişti.

Yüksek Mahkemenin değerlendirmesinde, silahlara yönelik kısıtlamalar için çıta yükseltilirken eyaletlerin sadece kendi gerekçelerine göre değil, ülkenin tarihi geleneklerine de dayanarak silah kısıtlaması yasalarını değerlendirmesi gerektiği vurgulanmıştı.

- ABD’de gizli veya açıktan silah taşıma kuralları eyaletlere göre değişiyor

D.C. bölgesi, Virginia ve Maryland eyaletleri arasında toplu ulaşım hizmeti veren metro idaresi, silah yasası konusunda yerel yönetimlerin kurallarına uyuyor.

Virginia, vatandaşlara metroda gizli silah taşımaya izin verirken Maryland ve D.C bölgesinde verilmiyor.

ABD’de gizli veya açıktan silah taşıma kuralları her eyalete göre değişirken başkent Washington’da hükümet binaları, okullar, hastaneler, toplu taşıma araçları, stadyum ve alkol servisi yapılan yerler dışında insanların gizli silah taşıma ruhsatı için başvurmalarına izin veriliyor.

Silah konusunda yasaların en katı olduğu eyaletlerden biri olan New York’ta ise silah edinme veya dışarıda gizli tabanca taşıma ruhsatı başvurularında "uygun neden" gösterilmesi talep ediliyor.

ABD Yüksek Mahkemesi gizli silah taşıma yasağı Washington D.C.