Yargıda yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi Adalet Komisyonunda

TAKİP ET

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi: - "Şehrimiz boşaldı, insanlarımızın yarısı bölgeden ayrıldı. Şehrimizi yeniden inşa edeceğiz ve hayalet şehir olmasına izin vermeyeceğiz" - CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: - "Konutlara yönelik haciz ile maaşlara yapılan hacizlerin de tamamen kaldırılması gerekir" - MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz: - "Ülkemizde uyuşturucu ile mücadelede ciddi mesafe alındı. Ancak öyle bir coğrafyadayız ki herkesin gözü bizim topraklarda" - İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı: - "Bu kadar paketten sonra yargıya güven artıyor mu? İnsan haklarıyla ilgili yargının bir uyumu var mı? Hayır, yok"

TBMM Adalet Komisyonunda, yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor.

Görüşmelerde söz alan MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, devletin, bütün birimleriyle deprem bölgesinde olduğunu, gelişmiş ülkelerin bile böyle bir felaketin altından kalkamayacağını, 40 gün gibi bir süre içerisinde vatandaşların barınma başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Almanya başta olmak üzere yurt dışında çıktıklarında, oralarda çalışan hekimleri ziyaret ettiklerini dile getiren Arkaz, "Hekimlerimiz bize 'memnun değiliz, bir iki sene içinde geri döneceğiz' diyor. Ülkemiz Kovid-19 salgını döneminde sağlık alanında dikkat çekti. Gelişmiş ülkeler bile hastalarını yaşlı-genç diye ayırdı ama bizde öyle bir şey olmadı. Sağlıkta dünyanın en başarılı ülkelerinden biriyiz. Dünya Sağlık Örgütü bize gıpta ile bakıyor." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu ve madde bağımlığının yüzyılın hastalığı olduğunu, bütün ülkelerin bununla mücadele ettiğini dile getiren Arkaz, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelede ciddi mesafe aldığını söyledi.

Arkaz, "Ancak öyle bir coğrafyadayız ki herkesin gözü bizim topraklarda. Dünyanın gelişmiş ülkeleri, en iyi ajanlarını Türkiye'ye gönderiyor. Her taraftan saldırıyorlar. Kanun teklifiyle uyuşturucu satışı yapanlara verilen cezalar artıyor, biz daha da arttırılmasından yanayız." dedi.

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, çağdaş devletin iki vazgeçilmez şartı olduğunu, bunların demokrasi ve adalet ilkesi olduğunu vurguladı.

Bir ülkede demokrasinin olmaması durumunda özgürlük ve insan haklarından bahsetmenin mümkün olmayacağına dikkati çeken Zeybek, "Aynı şekilde bağımsız bir yargı yoksa adaletten bahsetmek mümkün değil. Eğer bugün olduğu gibi yasama ile yargı, yürütmenin tahakkümü altına girdiyse o ülkede demokrasi ve adaletten bahsetmek mümkün değil." diye konuştu.

Şimdiye kadar altı yargı paketinin çıkarıldığını şimdi 7. Yargı Paketi'ni görüştüklerini anımsatan Zeybek, "Altı paket çıkardık ama Türkiye'de yargıda hiçbir değişiklik olmadı. Bu düzenlemenin de adaletin tecellisinde bir değişiklik yapacağına inanmıyorum. Çünkü öncelikle zihniyet değişikliği şart. Herkese adalet istemek gerekir. Bu olmadığı zaman herkes için adaletten bahsetmek mümkün değildir. Bu teklifin olumlu yönleri var ama adalet dağıtmak için yeterli değil." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, teklifin yargıdaki sorunlara çözüm olmadığını, yargı paketlerinde coğrafi teminat beklediklerini ancak bu yönde bir adım atılmadığını dile getirdi.

AİHM kararlarının yerine getirilmediği bir ülke haline gelindiğini iddia eden Gergerlioğlu, "Adalet Bakanlığı, dilekçelerimize cevap bile vermiyor. Mahpuslar arasında ayrım var. Siyasi mahpuslara görüntülü görüşme hakkı verilmiyor. Bunun hiçbir izahı yok ama dayatıyorlar." ifadelerini kullandı.

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, depreme seçim bölgesinde yakalandığını belirtti.

Malatya'da 1999 yılı öncesinde yapılan binaların çöktüğünü dile getiren Tüfenkçi, birbirinin yardımına yetişecek komşu illerde de aynı anda deprem olduğunu hatırlattı.

Tüfenkçi, "Yollar kapalı olduğu için uzak illerden de yardım gelmesi zorlaştı. Deprem bölgesine gelen ekipler ise ikinci depreme yakalandı. Valilik binası bile çöktü. Biz valilik binası çökerken kurtulduk. Yardıma gelenler de kurtarmaya çalıştıkları insanların akıbetini yaşadı. İkinci Ordu Komutanımız Metin Gürak, cansiperane çaba gösterdi. Ordunun lojistiğini depremzedeler için tahsis etti. Şehrimiz boşaldı, insanlarımızın yarısı bölgeden ayrıldı. Şehrimizi yeniden inşa edeceğiz ve hayalet şehir olmasına izin vermeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Konutlara yapılan hacizler tamamen kaldırılsın"

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin daha önce kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatarak, bunu olumlu bir gelişme olarak gördüklerini ancak önerilerini de iktidara sunduklarını söyledi.

Şimdiye kadar 6 yargı paketinin kabul edildiğini anımsatan Subaşı, "Bugün 7. reform paketini konuşuyoruz. Ben bu düzenlemelerin reform olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyorum. Türkiye'nin reforma ihtiyacı olduğu kuşkusuz doğrudur. Ancak bu kadar paketten sonra yargıya güven artıyor mu? İnsan haklarıyla ilgili yargının bir uyumu var mı? Hayır, yok. Üstelik bu konuda üst mahkeme kararlarına uymayan yargıçların terbiye edildiğini görüyoruz. İktidar bunları görüyor ama diğer taraftan bu uyumsuzluğu teşvik ediyor. Bu yüzden yapılan düzenlemelerden amaca ulaşılması mümkün değil." görüşlerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yapılan düzenlemenin çok kalitesiz olduğunu iddia ederek, teklifin fakir fukara için değil zengin için yapıldığını öne sürdü. Tanal, "Zaten fakirlerin evinde bir şey yok ki. Zengin evlerindeki pahalı yabancı marka eşyaların haciz edilmesini engellemek için bu düzenleme yapılıyor. Konutlara yönelik haciz ile maşlara yapılan hacizlerin de tamamen kaldırılması gerekir." diye konuştu.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerin görüşmelerine geçildi.

Yargıda yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi Adalet Komisyonunda