Yemek uzmanları, asırlardır hatırda ve damakta kalan lezzetleri anlattı

TAKİP ET

''Türk Mutfağı Haftası'' etkinlikleri kapsamında İstanbul Valiliği ev sahipliğinde, "Asırlardır hem hatırda hem damakta kalan...

''Türk Mutfağı Haftası'' etkinlikleri kapsamında İstanbul Valiliği ev sahipliğinde, Asırlardır hem hatırda hem damakta kalan lezzetlerimiz başlıklı söyleşi düzenlendi.

Üsküdar Nevmekan Sahil'de düzenlenen söyleşiye, yemek uzmanı ve yazarı Emine Beder, yemek yazarı ve gastronomi öğretim görevlisi Asuman Kerkez ile yemek yazarı Yıldız Öz Samaha katıldı.

Programın ev sahibi olan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, Türk Mutfağı Haftası'nda Türk mutfağının lezzetleri ve önemi üzerine konuşacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan Türk mutfağını tanıtım çalışmalarının ülke gastronomisi için bir milat olacağını vurgulayan Yerlikaya, Her biri ayrı bir hikaye, her biri ayrı bir tat olan zengin mutfak kültürümüzü, dost kalplerimiz, lezzet elçilerimiz ve sizlerle birlikte yeniden hatırlayalım ve paylaşalım istedik. Çünkü İstanbul'umuzun mutfağında tarih var, anne tarifleri var, komşuların göz hakkı var, her misafirin bereketiyle geldiği inancı var. şeklinde konuştu.

Yemek uzmanı Beder de Türk mutfağındaki çorbalar ve diğer yemeklere değinerek, püf noktalarını anlattı.

Sıfır atık ve israf üzerinde duran Beder, Bizim mutfağımız atıksız mutfak. Kullanılmayan, atılan bir ürün yoktur. Örneğin dolma için patlıcanın, kabağın içi çıkarıldığında ayrı yemek yapılır. diye konuştu.

Yemek yazarı Kerkez, buğdayın ve bulgurun tarihini anlatarak, yemek kültüründeki yerlerine değindi.

Tahıl ve buğdayın bu toprakların hafızası olduğunu belirten Kerkez, şöyle devam etti:

Bu toprakların bütün dünyaya armağan ettiği şey buğday ürünleri, bulgur ve bunun içerdiği muhteşem o kültürdür aslında. Gastronomiden buğdayı çıkarınca hiçbir şey kalmaz. Ne kalır? Yediğiniz, ülkelerin markalaştırdığı hiçbir şey kalmayacak. Eğer bu miras bana aitse, Mezopotamya'ya aitse, o zaman mutlaka bunun üzerine bir şeyler yapmalıydım. Bu yüzden bulgur ve tahıl üzerine çalışmalar yaptım.

Yemek yazarı Yıldız Öz Samaha ise Türk mutfağının dünyada başka bir örneğinin olmadığını dile getirerek, dünyayı gezdikçe bunun farkına vardıklarını söyledi.

Çocukluğunda aldığı kokuların büyüdüğünde mesleği haline dönüştüğünü ifade eden Samaha, mutfak kültürü üzerine örnekler verdi.

Etkinlik öncesi Türk musikisi dinletisi sunulurken, programa katılan sanatçı Melihat Gülses de katılımcılara mini konser verdi.