Yemen Başbakanı Abdulmelik, Husileri barışa inanmamak ve şiddeti beslemekle suçladı

TAKİP ET

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, İran destekli Husi milislerin barışa inanmadığını ve şiddeti beslemeye devam ettiğini...

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, İran destekli Husi milislerin barışa inanmadığını ve şiddeti beslemeye devam ettiğini söyledi.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, Başbakan Abdulmelik, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyinin 52'nci Oturumu'nda konuştu.

Ülkesinde uzun yıllardır devam eden iç savaşa değinen Abdulmelik, "Maalesef barışa inancı olmayan ve şiddeti beslemeye devam eden milislerle karşı karşıyayız. Bizim onlarla uzun bir tecrübemiz var, BM de tüm detaylarına vakıftır. BM, Yemen halkının çilesini bitirmeyi ve haklarını korumayı hedefleyen tüm anlaşmaların Husiler yüzünden başarısızlığa uğradığını gördü." dedi.

Yemen'in insan haklarıyla ilgili 58'den fazla uluslararası anlaşma, protokol ve duyuruda yer alan bir ülke olduğuna işaret eden Abdulmelik, savaşa rağmen hükümet olarak insan haklarını öncelikli konular arasında tuttuklarını ifade etti.

İran'dan destek alan Husilerin dayattığı savaş sebebiyle Yemen'in 60 yıllık insan hakları kazanımlarının gerilediğini dile getiren Abdulmelik, Husileri barışa inanmamak ve toplumdaki açlığı bir silah olarak kullanmakla suçladı.

Abdulmelik, Yemen hükümeti olarak BM'den Husilerin terör listesine alınması için adım atmasını beklediklerini kaydetti.

- Yemen'deki iç savaş

Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduran İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Taraflar arasında BM öncülüğünde 2 Nisan 2022'de sağlanan ateşkes 6 ay sürmüştü.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

Başbakan Muin Abdulmelik İnsan Hakları Konseyi Yemen