Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi'den barış çabalarına destek

TAKİP ET

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Yemen'de barışı sağlamak adına yapılan tüm girişimleri...

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Yemen'de barışı sağlamak adına yapılan tüm girişimleri desteklediklerini belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'ya göre, Alimi, geçici başkent Aden’de Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ile bir araya geldi.

Görüşmede, Grundberg'in Sana ziyareti ile bölgesel ve uluslararası temasları ele alındı.

Alimi, "Başkanlık Konseyi ve hükümet, BM Özel Temsilcisi ile bölgesel ve uluslararası arabulucuların insani sıkıntıları sona erdirmeyi, Yemen halkının barış, istikrar ve kalkınma gibi taleplerini gerçekleştirmeyi, devlet kurumlarının yeniden tesis edilmesini amaçlayan her türlü girişimini desteklemektedir." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Yemenli tarafları barış görüşmelerine katılma çağrısı yaptığı açıklamadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Alimi, herhangi bir müzakere sürecinin başta BMGK kararları olmak üzere hakkında uzlaşıya varılmış referanslara dayandırılması gerektiğini söyledi.

Alimi, uluslararası topluma, "esirlere ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesi için Husilere baskı yapılması" çağrısında bulundu.

BMGK 28 Nisan'da, Yemen'deki taraflara "barış sürecine yapıcı bir şekilde katılma ve müzakerelere devam etme" çağrısında bulunmuştu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, Aden’den önce Husilerin kontrolündeki Sana'yı ziyaret etmişti. Grundberg, iki günlük Sana ziyaretinde gerçekleştirdiği görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, taraflara barış için "cesur adımlar atma" çağrısı yapmıştı.

- Yemen'deki iç savaş

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de hükümet ile Husiler arasında 2 Nisan 2022'de başlayan ateşkes, 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetler, Yemen'de ateşkesin yenilenmesine yönelik uluslararası ve bölgesel çabalar kapsamında 8 Nisan'da İran destekli Husilerin kontrolündeki Sana'da temaslara başlamış, heyetler 13 Nisan'da Sana'dan ayrılmıştı.

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek, Suudi Arabistan heyeti ile Husiler arasındaki görüşmelerin Ramazan Bayramı'nın ardından yeniden başlayacağını açıklamıştı.

barış grundberg Yemen