Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi'den "barış için tam hazırız" açıklaması

TAKİP ET

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, ülkede barışın sağlanması için tam hazır olduklarını vurguladı.Yemen...

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, ülkede barışın sağlanması için tam hazır olduklarını vurguladı.

Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, Konsey Başkanı Alimi, Norveç'in Sana Büyükelçisi Thomas Lid Ball ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Görüşmede, Husiler ile Yemen hükümeti arasındaki ateşkesi pekiştirme, insani acıyı sona erdirme ve ülkeye barışı getirme çabaları da dahil olmak üzere Yemen'deki gelişmeler ele alındı.

Görüşmede ayrıca, Husileri uluslararası toplumun ve Suudi Arabistan'daki dost ve kardeşlerin çabalarına yönelik ciddi yaklaşım sergilemeye ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen kapsamlı bir siyasi sürece geri dönmeye zorlamak için tüm çabaların birleştirilmesinin önemi vurgulandı.

Alimi, görüşme sırasında, Başkanlık Konseyi ve hükümetin, adil ve kapsamlı barış sürecine bağlılığını vurgulayarak, "devlet kurumlarını, güvenliği, istikrarı ve kalkınmayı yeniden tesis etmeyi arzulayan Yemen halkının çıkarına olan" bu barışa tam hazır olduklarının altını çizdi.

Yemenli üst düzey hükümet kaynakları, bugün AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Suudi Arabistan ile Umman'dan heyetlerin, Yemen'deki Husi yetkililerle barışın tesis edilmesi konusunda başkent Sana'da yürüttüğü müzakerelerde somut ilerleme kaydedildiğini belirtmişti.

Suudi Arabistan ve Umman heyeti, 9 Nisan'da "Yemen'de ateşkes anlaşmasını yenileme ve kalıcı siyasi çözüme ulaşma" hazırlıkları kapsamında İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'ya gitmişti.

Uluslararası ve bölgesel çabaların yoğunlaştığı bu süreçte, 2 Ekim 2022'de son bulan ve 6 ay süren ateşkesin yenilenmesi için yoğun temaslar yürütülüyor.

- Yemen'deki kriz

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.

Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

barış Husiler Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi