Yemen Başkanlık Konseyinden Arap ülkelerine "Husileri terör örgütü olarak sınıflandırın" çağrısı

TAKİP ET

CEZAYİR Yemen Başkanlık Konseyi, Arap ülkelerine İran destekli Husileri "terör örgütü" olarak sınıflandırmaları...

CEZAYİR Yemen Başkanlık Konseyi, Arap ülkelerine İran destekli Husileri "terör örgütü" olarak sınıflandırmaları çağrısında bulundu.

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Cezayir'de düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nde konuştu.

Alimi, Husilerin Yemen'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık yarım milyon insanın ölümüne neden olduğunu ve 5 milyon civarında kişiyi de yerinden ettiğini söyledi.

Alimi, "terör örgütü" olarak nitelendirdiği Husilerin, uluslararası alanda yasaklanmış milyonlarca mayın ve patlayıcı yerleştirerek çocukları ve gençleri ölüme götürdüğünü ve Yemen ulusal kimliğini yok etmeye başladığını ifade etti.

Ulusal güvenliğe yönelik tehdide karşı Arap ülkelerinin Yemen'de toplu eyleminin zamanının geldiğini kaydeden Alimi, Arap ülkelerine Husileri "terör örgütü" olarak sınıflandırmaları çağrısında bulundu.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim'de yerel saatle 19.00'da sona ermişti.

Arap ülkeleri Husiler Yemen Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi