Yemen'de 2022'de basına yönelik 92 ihlal tespit edildi

TAKİP ET

İran destekli Husiler ihlal listesinde ilk sırada yer alırken onları hükümet güçleri ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi izledi

Yemenli Gazeteciler Sendikası, 2022'de ülkedeki gazetecilere ve basın özgürlüğüne yönelik 92 ihlalin tespit edildiğini açıkladı.

Sendika tarafından yayımlanan raporda, 1 Ocak - 31 Aralık 2022 tarihleri ​​arasında, gazetecilerin öldürüldüğü, yaralandığı, kaçırıldığı, saldırıya uğradığı ve basın kuruluşlarının hedef alındığı olaylara yer verildi.

Toplam 92 ihlal vakasının tespit edildiği geçen yıl, 2 basın mensubunun öldürüldüğü aktarılan raporda, diğer ihlaller şöyle sıralandı:

"17 saldırı, 15 yargılama, 14 gözaltı ve alıkoyma, 12 tehdit edilme,13 işkence vakası ve tutuklu ile alıkonulan gazetecilerin tıbbi tedavi ve bakım hakkından yoksun bırakılması, 9 yayın durdurma, 7 gazetecinin cihazlarına el konulması ve medyada çalışan 3 gazetecinin maaşının kesilmesi vakası tespit edildi."

- Husiler ihlal listesinde ilk sırada

Raporda, İran destekli Husilerin 37 ihlalle listenin ilk sırasında yer aldığı, onu 35 ihlalle hükümete bağlı tüm oluşum ve güçlerin, 12 ihlalle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) izlediği kaydedildi. Diğer bazı ihlallerin ise kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce işlendiği belirtildi.

Yemenli taraflardan, gazetecilerin ve sosyal medya aktivistlerinin hedef alınmasına son verilmesi istenen raporda, gazetecilere karşı işlenen tüm suçların ilgili makamlarca soruşturulması ve faillerinin cezalandırılması çağrısı yapıldı.

Raporda, düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili tüm kuruluşlara ve Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'e de gazetecileri destekleme, sorunlarını benimseme ve tüm taraflara, fikir ve ifade özgürlüğüne saygı duymaları için baskı yapması çağrısında bulunuldu.

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, 2020 yılında yayınlanan küresel basın özgürlüğü sıralamasında Yemen, 180 ülke arasında, 167. sırada yer alıyor.

2022 ihlal vakası Yemenli gazeteciler