Yemen'deki camilerde, ramazanın son günlerinde dini ve kültürel etkinlikler sürüyor

TAKİP ET

Aden'in en büyük camilerinden Adil Camisi'nde Kur'an-ı Kerim hocası Yahya Muhammed: - "Ramazanın son 10 gününde eğitim süresi boyunca derslerde dereceye giren, yapılan etkinliklerde başarılı olan, hatim yapan ve hafızlığını tamamlayanlar için ödül ve icazet programları düzenleniyor"

ŞUKRİ HÜSEYİN - Yemen'in Aden kentinde, ramazan ayında çocuklar ve gençler için ders halkalarının oluşturulduğu camilerde, mübarek ayın son günlerinde dini ve kültürel etkinlikler devam ediyor.

Tüm İslam dünyasında olduğu gibi iç savaşın yaşandığı Yemen'de de ramazan ayı, kendine has dini ve kültürel gelenekleriyle idrak ediliyor.

Ramazan ayının girmesiyle akşam saatlerinde teravih namazına gelenlerle dolan camiler, dini eğitim almak isteyen çocuk ve gençlere de ev sahipliği yapıyor.

- Ramazanda camilerde çocuklar ve gençler için ders halkaları oluşturuluyor

Aden'in camilerinde çocuklar ve gençler için oluşturulan ders halkaları, ülkede ramazan ayına özel uygulamalar arasında yerini alıyor.

Ders halkalarına katılan farklı yaş gruplarındaki çocuklar burada Kur'an-ı Kerim öğreniyor, hafızlık yapıyor, tecvit ve siyer gibi dersler görüyor. Hafızlığını tamamlayanlar için de ramazanın son 10 gününde icazet törenleri gerçekleştiriliyor.

Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrenen çocukların ve gençlerin sesleriyle dolup taşan camilerde, ilmi yarışmalar, kültürel ve dini etkinlikler düzenleniyor.

Caminin farklı köşelerinde oluşturulan ders halkalarına, ramazan ayının son günlerinin heyecanı yansıyor.

- "Ramazanın son 10 gününde ödül ve icazet programları düzenleniyor"

Aden'in en büyük camilerinden Adil Camisi'nde Kur'an-ı Kerim hocası Yahya Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında camide farklı yaş gruplarında kız ve erkek talebelere çeşitli programlarla eğitim verdiklerini, bu ilim halkalarında Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra, siyer, din bilgisi gibi derslerin de verildiğini belirtti.

Muhammed, çocuklar için etkinlikler ve yarışmalar yaptıklarını, camide peygamberlerin hayatını anlatan çizgi filmlerin izlendiği bir televizyon kurarak çocukların dikkatini çektiklerini anlattı.

Ders sonunda küçük çaplı rekabetlerin yaşandığını, kazananlara ödüller verildiğini kaydeden Muhammed, "Ramazanın son 10 gününde eğitim süresi boyunca derslerde dereceye giren, yapılan etkinliklerde başarılı olan, hatim yapan ve hafızlığını tamamlayanlar için ödül ve icazet programları düzenleniyor." dedi.

- "Camiler, ahlaki ve dini değerlere önem veren nesillerin yetiştirilmesi için güvenli yerler"

Aden'in Şafii Camisi'nde eğitim veren Ömer Muhsin Yahya da ramazan ayının Müslümanların hayatında önemli bir yeri olduğunu, hocaların da bu ay için çeşitli dini programlar hazırladığını söyledi.

Yahya, "Camiler, gençlerin dini bilgiler öğrenmesi, ahlaki ve dini değerlere önem veren nesillerin yetiştirilmesi için güvenli yerler." diye konuştu.

Şafii Camisi'nde ders alan genç hafız Amir Muhammed Salih, camide özellikle ramazan ayında oluşturulan Kur'an halkalarının kendisini hafızlığa başlamaya teşvik ettiğini söyledi.

Yemenli 15 yaşındaki Ali Yahya Abdulgavi de camideki hocaları sayesinde kısa bir sürede hafızlığını tamamladığını dile getirerek, hocalarının önce Kur'an-ı Kerim'i doğru bir şekilde okutmak sonra da ezberletmek için çok çaba sarf ettiğini dile getirdi.

ramazan Yemen