Yemen'deki Husiler: Kuna Limanı'ndan ham petrol taşıma girişimini engelledik

TAKİP ET

ŞEBVE Yemen'deki İran destekli Husiler, "ülkenin güneydoğusundaki Şebve ilinde yer alan Kuna Petrol...

ŞEBVE Yemen'deki İran destekli Husiler, "ülkenin güneydoğusundaki Şebve ilinde yer alan Kuna Petrol Limanı'ndan ham petrol taşıma girişimini engellediklerini" açıkladı.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Kuna Limanı yakınında kendilerine ait insansız hava aracının (İHA) düşürülmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Seri, "hükümet güçlerinin kaçakçılık için kullandığı Kuna Limanı üzerinden ham petrol yağmalama girişiminin birkaç uyarı mesajının ardından engellendiğini" iddia etti.

Husi yetkili, konuya dair daha fazla ayrıntı vermedi.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyine ait "Aden" televizyon kanalı dün, Kuna Limanı'nda demirli bir tankeri hedef almaya çalışan Husilere ait İHA'nın etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.

GGK'nın kontrolündeki Şebve vilayeti, petrol ve gaz yatakları sebebiyle ülkenin en önemli ekonomik merkezlerinden biri olarak biliniyor.

- Husilerin petrol limanlarına yönelik saldırıları

Husiler, ekim ayında Hadramevt ilinin idari merkezi Mukella kentinde bulunan Dabbe Petrol Limanı ile Şebve ilindeki En-Nuşeyme Petrol Limanı'nı hedef almıştı.

İran destekli Husilerden yapılan açıklamada "Dabbe Limanı'ndan ham petrol yağmalamaya çalışan bir gemiyi önlemek için küçük bir uyarı olarak saldırıyı gerçekleştirdik." ifadeleri kullanılmıştı.

Söz konusu saldırı, uluslararası düzeyde kınanırken, Husilere gerilimi tırmandırmama ve bu tür saldırılara son verme çağrısı yapılmıştı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Husiler kina limanı Şebve Yemen